Gezuiverd regenwater als drinkwater in Zoersels veebedrijf

1 juli 2021

In het Antwerpse Zoersel baat Werner Aerts samen met zijn vrouw An het rundvee- en schapenbedrijf ’t Zwarthof uit. Toen meer dan tien jaar geleden de nieuwe stal gebouwd werd, koos Werner voor regenwateropslag en waterzuivering. Zijn vleesvee en schapen drinken sindsdien gezuiverd regenwater.

“2020 was een rampjaar, zowel voor de kwaliteit als de kwantiteit van de ruwvoeders”, vertelt Werner. "De droogte en de hitte hadden een grote impact. Onze koeien waren mager en raakten niet vol. De runderen in de stal waren dat wel, maar daar hangt dan ook weer een hoger kostenplaatje aan vast.”

Regenwater als drinkwater

Dat water een kostbaar goed is geworden, daar is Werner zich van bewust. Toen er geïnvesteerd moest worden in een nieuwe stal, informeerde hij zich over de drinkwatertoevoer voor zijn koeien en schapen. “Onze zoektocht wees uit dat regenwateropvang met waterontsmetting de beste keuze was.”

Werner liet een ondergrondse opslag voor 40.000 liter regenwater installeren. De dakoppervlakte van 2000 m2 werd voorzien van solide dakgoten die het regenwater naar de opslag doen stromen. Een wervelfilter zorgt ervoor dat het water ontsmet in plaats van gefilterd wordt voor het in de vier regenwaterputten komt. De hydrofoorinstallatie houdt het water onder constante druk in het buffervat. Van daaruit wordt het ontsmet water naar de drinkbakken van de dieren gepompt via een automatisch doseersysteem.

Kraanwater als back-up

“Ik ben enorm blij dat ik die stap heb gezet”, zegt Werner. “Het is een forse investering, maar na een tiental jaar heb je die zeker terugverdiend. Als dit voor een klein bedrijf als het mijne interessant is, is het dat zeker ook voor grotere bedrijven. De kost van kraanwater is immers niet te onderschatten.” Dit systeem kan volgens Werner ook toegevoegd worden aan een bestaande stal. Mocht hij opnieuw kunnen beginnen, dan zou hij nog meer opslag hebben voorzien. “We merken nu al dat we in lange periodes van droogte soms onvoldoende regenwater hebben en dus nog moeten bijvullen met leidingwater.” Een voordeel is dat het systeem zelf detecteert wanneer de regenwaterreserve onvoldoende is en automatisch bijvult met kraanwater als dat nodig is.

Grondige ontsmetting

Ongerustheid over de waterkwaliteit is volgens Werner niet nodig. “Ik begrijp dat sommige collega’s bezorgd zijn over eventuele onzuiverheden die meekomen met het regenwater zoals bladeren en uitwerpselen van vogels. Maar het systeem filtert dit er zeer grondig uit. We laten ons water jaarlijks controleren en hebben altijd zeer goede resultaten.”

Drie tips van Werner
  • Investeer in een degelijk gotensysteem en werk samen met een professionele loodgieter.
  • Bekijk de mogelijkheid van sproeiers die het dak van de stal in de zomer kunnen koelen met het regenwater dat je opvangt. Dit is een win-win.
  • Laat de waterkwaliteit regelmatig controleren en vervang op tijd het ontsmettingsproduct.