gbg

Fruitprijzen in winkels overschaduwen opbrengst voor telers

3 februari 2023

Het verschil tussen wat consumenten voor hun fruit betalen en wat onze fruittelers voor hun lekker, gezond, duurzaam én lokaal geteeld fruit krijgen, is véél te groot. Dat blijkt uit ons onderzoek van de prijzen in supermarkten en de veilingprijzen voor telers. Onze fruittelers verdienen beter dan een aalmoes en dit kan door een betere verdeling van de marges doorheen de keten (retailer, handelaar, verpakker, fruitteler).

Willen we onze lokale fruitproductie behouden, dan verdienen onze fruittelers géén aalmoes, maar wel een éérlijke prijs. Het is hoogdringend dat ze een hogere prijs krijgen, zodat ook zij hun boterham kunnen blijven verdienen. Ook zij werken elke dag keihard voor de lekker, gezonde en duurzaam fruit, dat ze lokaal telen.

Hieronder geven we een overzicht van het grote verschil tussen de winkelprijzen van fruit (appels en peren) en wat de telers slechts voor hun producten ontvangen via de coöperaties.

Appelen: gemiddeld 2,9 euro per kg in de winkel, slechts 0,36 euro per kg voor teler

Voor alle appelen bedraagt de gemiddelde winkelprijs 2,9 euro per kilo (op schaaltjes). De appelteler krijgt slechts 0,36 euro per kg.

In detail: voor Jonagold (1,9 euro per kg gemiddelde winkelprijs, 0,36 euro per kg voor de teler) en voor Jonagored (2 euro per kg gemiddelde winkelprijs, 0,37 euro per kg voor de teler).

dfd
fvvf
Peren: gemiddeld 2,5 euro per kg in de winkel, slechts 0,51 euro per kg voor teler

Voor alle peren bedraagt de gemiddelde winkelprijs 2,5 euro per kg (op schaaltjes). De perenteler krijgt hiervoor slechts gemiddeld 0,51 euro per kg.

In detail: voor Conference (2,59 euro per kg gemiddelde winkelprijs, 0,51 euro per kg voor de teler) en voor Doyenne (2,86 euro per kg gemiddelde winkelprijs, slechts 0,71 euro per kg voor de teler).

De winkelprijzen zijn op basis van prijzen in de supermarkten Colruyt, Delhaize, Albert Hein, Carrefour, Aldi... De prijzen voor telers zijn op basis van de prijzen van VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) tussen eind augustus en eind januari.

 

 

De winkelprijzen zijn op basis van prijzen in de supermarkten Colruyt, Delhaize, Albert Hein, Carrefour, Aldi... De prijzen voor telers zijn op basis van de veilingprijzen tussen eind augustus en eind januari.

Boerenbond benadrukt dat de keten van vers fruit veel complexer is dan de prijzen die hierboven weergegeven worden. Er zijn tussen de teler en het verkooppunt aan de consument nog heel wat andere schakels in de keten. Ook niet alle hardfruit wordt verhandeld via de coöperaties. Daarbij benadrukken wij dat het cruciaal is dat de marges correct verdeeld worden doorheen alle schakels in de keten.

Appelen en peren bestaan er in alle geuren en kleuren, waarmee we aangeven dat er ook grote prijsverschillen onderling bestaan afhankelijk van de kwaliteit, het ras, de verpakking en de handling die appelen en peren ondergaan vooraleer ze in de winkelrekken liggen voor de consument. Ook hier is het belangrijk dat iedere speler in die keten zijn verantwoordelijkheid opneemt en zorgt voor een correcte verdeling van de marges doorheen alle spelers van de keten. Boerenbond ijvert ervoor dat fruittelers ook correct worden vergoed doorheen de keten van appelen en peren.

Om lokale voedselproductie te stimuleren roept Boerenbond ook op om nog meer aandacht te hebben voor lokale producten. Appelen en peren van Vlaamse bodem zijn een op en top kwaliteitsproduct. Wij vragen om die lokale voedselproductie nog meer te benadrukken zodat de consument in een oogopslag weet welke appel of peer een Vlaamse of Belgische herkomst heeft.

Bron: Boerenbond.