slateler Dirk Boeren

Fototentoonstelling RIJP toont vakmanschap BelOrta-telers

16 september 2023

Aanstaande zondag kan je tijdens Dag van de Landbouw ook de mooie pop-upfototentoonstelling ‘RIJP, de kunst van het telen’ bezoeken in het Maurus Moreelshuis in Mechelen. Met de expo geven groente- en fruitcoöperatie BelOrta en topfotograaf Jimmy Kets je een unieke inkijk in de vakliefde van haar telers.

De groente- en fruittelers van BelOrta zijn stuk voor stuk vakmannen en -vrouwen. Hoe fotogeniek vakmanschap van hier is, kan je ontdekken op de pop-upexpo ‘RIJP, de kunst van het telen’. Daarin schetst topfotograaf Jimmy Kets via krachtige beelden de professionele passie van 12 lokale BelOrta-telers. Achter die beelden gaat een wereld van vakmanschap schuil – van witloof checken over asperges steken tot braambessen op hun zoetst oogsten. De telers tonen met trots hun kennis en kunde. Het resultaat zijn even verrassende als authentieke beelden die je het vakmanschap mee laten beleven. De ronduit schitterende foto’s worden sfeervol aangevuld met korte, boeiende luisterverhalen, die zijn ingesproken door acteur Stefaan Degand. Deze verhalen kan je op eigen tempo verkennen door de bijhorende QR-code met je smartphone te scannen.

overzichtsfoto
Bewondering voor de telers

Fotograaf Jimmy Kets stak zijn bewondering voor de telers op de avant-première niet onder stoelen of banken. “Ik was een bevoorrechte getuige van het streven naar perfectie bij de telers en hun medewerkers en heb veel bewondering voor hun kennis en ondernemerschap. Het was een heerlijke ervaring om dat authentieke vakmanschap naar een niet voor de hand liggend beeld te vertalen.”
Glenn Sebregts, hoofd Marketing bij BelOrta, is blij met het eindresultaat. “We wilden het talent van onze telers in de kijker zetten, precies omdat er zoveel passie van dat vakmanschap afspat. Deze expo belicht ook meerdere facetten, van klassieke kennis doorgegeven van generatie op generatie tot hoogtechnologisch gestuurde innovaties.”
Ook de Mechelse titelvoerende burgemeester Bart Somers was enthousiast: “Deze tentoonstelling zet het talent van telers over heel Vlaanderen centraal en is een echte aanrader.”
 

Praktische info

Je kan de pop-uptentoonstelling ‘RIJP, de kunst van het telen’ op zondag 17 september van 10 tot 18 uur bezoeken in het Maurus Moreelshuis, Moreelstraat 3 in Mechelen. Vanaf maandag 18 september kan je de expo beleven via www.vakmanschapvanhier.be.