Op woensdag 24 augustus brachten we een bezoek aan een demoveld waar een fertigatie-systeem (een samentrekking van fertilisatie en irrigatie) werd aangelegd op een perceel met zaaiuien bij teler Dries Verhaeghe in Poperinge (West-Vlaanderen).

Tot op heden werd op verschillende bedrijven in Vlaanderen enkel een irigatiesysteem aangelegd voor teelten in de akkerbouw en groententeelt. Fertigatie is dus een primeur, die in de toekomst veel mogelijkheden in diverse teelten biedt. Het aanleggen en opvolgen van de techniek gebeurt door Hortiplan, ook een sterk merk van Arvesta, voornamelijk gespecialiseerd in de professionele glastuinbouw. "Met fertigatie hevelen we een bewezen technologie nu over naar teelten in volle grond, in dit geval zaaiuien." De teeltopvolging en gewasbescherming gebeurt door Sanac.

Irrigatie versus fertigatie

Wat is het verschil tussen fertigatie en irrigatie? Daar waar we met irrigatie enkel water meegeven, dienen we bij fertigatie via een doseersysteem tevens meststoffen toe die we eerst oplossen in water.

dfd

Het fertigatiesysteem op het bedrijf van teler Dries is verbonden met meststofbakken. Van hieruit vertrekken water en voedingstoffen naar het nabijgelegen uienperceel.

 

"Hiermee bevloeien we nadien gericht de uienplanten om zo het verlies van water door o.a. verdamping, en uitspoeling van meststoffen te vermijden. De bevloeiing gebeurt via een hoofdleiding,  verdeelleidingen en een een uitgebreid netwerk van druppelslangen."

fgf
df
Ontwikkeling en techniek

Het fertigatiesysteem is 100% door Hortiplan ontwikkeld, geconstrueerd en uitgevoerd. Voor het fertigatieproject koos men voor een plugg-&-play installatie in een container die elke gewenste oppervlakte kan bevloeien met gefilterd voedingswater. "We kunnen de unit verder automatiseren, bijvoorbeeld om met een smartphone de totale installatie te bedienen en te monitoren."

fv
Voordelen van fertigatie

Fertigatie laat toe om op het gewenste moment de juiste hoeveelheid meststoffen te geven die voldoet aan de behoeften van de teelt. "Op deze manier voorzien we een continue groei zonder onderbrekingen die de stress op uienplanten verminderd. Zeker in een seizoen zoals het afgelopen jaar, waar langdurige periodes van droogte en warmte afwisselden met korte intense regenbuien is een constante zekerheid van water en voedingstoffen noodzakelijk. Daarnaast minderen de verliezen van water en voedingstoffen. De kalibers en gewasstand van het stuk met fertigatie waren opmerkelijk beter."

Bron: Frederik Goossens, Sanac.