Wat is het aandeel broeikasgasemissies van de Vlaamse landbouw? Wist je dat tuinbouwbedrijven je lamp doen branden? Onder meer antwoorden hierop lees je hieronder in een gebundeld overzicht ‘Feiten en cijfers’.
1. Broeikasgasemissies: landbouwsector 11%
Onze Vlaamse land- en tuinbouw is verantwoordelijk voor 11% van de broeikasgasemissies. Tussen 1990 en 2020 slaagde de Vlaamse land- en tuinbouw erin zijn uitstoot van broeikasgassen met 15% te verminderen, terwijl de totale emissie van broeikasgassen in Vlaanderen in die periode met 20% daalde; hierbij moet opgemerkt worden dat in 2020 de Corona-pandemie uitbrak waardoor de emissies in andere sectoren daalde omdat allerhande activiteiten plots stil werden gelegd (maar de landbouwsector bleef uiteraard doordraaien).
2. Energie: tuinbouwbedrijven doen je lamp branden
Op Vlaamse tuinbouwbedrijven werden er wkk’s geïnstalleerd. Die produceren warmte voor serres, maar ze wekken tegelijkertijd op een efficiënte manier elektriciteit op voor ca. 630.000 gezinnen. De Vlaamse glastuinbouw produceert zo het equivalent aan energie van één (kleine) kerncentrale. Op die manier zijn tuinbouwbedrijven belangrijke spelers in het energieverhaal. Zij zorgen er mee voor dat het elektriciteitsnet in evenwicht blijft, zodat stroompannes voorkomen kunnen worden.
4. Dierlijke eiwitten: wie zet er nog gras om in melk en vlees?
Wist je dat wereldwijd een kwart van de landbouwgrond niet geschikt is om aan akkerbouw te doen of er groenten en fruit te telen? Die gronden bestaan dus uit grasland. Ook in Vlaanderen (27%) is dat zo. Omdat herkauwers zoals koeien, schapen en geiten meerdere magen hebben, kunnen zij gras verteren. Deze dieren stoten op dat moment wel methaan uit, maar ze zetten het gras om in voedingsproducten zoals vlees en melk, die waardevol zijn voor de mens.
6. Ons Belgisch witblauw is lekker lokaal
Vleesvee wordt wereldwijd gehouden in allerlei productiesystemen, met een koolstofvoetafdruk die aanzienlijk kan verschillen. Uit onderzoek blijkt dat de koolstofvoetafdruk per kilogram vlees van ons Belgisch witblauw rundvlees lager is dan die van Iers rundvlees en zelfs slechts ongeveer de helft bedraagt van die van Braziliaans rundvlees. Deze goede score van ons rundvlees is onder meer het gevolg van onze productiemethode, die intensiever is dan de Ierse of Braziliaanse, van het feit dat onze dieren meer vlees aanzetten per dag en dat de geslachte dieren een zeer hoog vleesrendement hebben. Het Belgisch witblauw is een heel efficiënt ras, met een minimale klimaatimpact per kilogram rundvlees.
8. Duurzaamheid: in Vlaanderen eten dieren duurzame soja
Er gelden strenge duurzaamheidseisen voor de soja die Vlaamse boeren aan hun dieren voederen om jouw stukje vlees te produceren. Deze soja mag bijvoorbeeld niet afkomstig zijn van landbouwpercelen in het Amazonewoud die minder dan tien jaar geleden ontbost werden. Ook aan de gebruikte bestrijdingsmiddelen worden voorwaarden opgelegd. Omdat de Zuid-Amerikaanse landbouwers aan deze bijkomende duurzaamheidseisen moeten voldoen, betalen wij een meerprijs voor hun soja.