df

Familie Demedts kweekt eerste West-Vlaamse kersen onder glas

25 mei 2023

Benoit Demedts en Marie-Anne De Mey uit Gits zorgden onlangs voor een primeur, want ze zijn gestart met de teelt van de allereerste kersen onder glas in de provincie West-Vlaanderen. Naast aardbeien, rode bessen, frambozen, blauwe bessen en nu dus ook kersen telen ze binnenkort ook abrikozen in hun serres.

Benoit en Marie-Anne (allebei 35) namen in 2010 de locatie van tomatenteler Wim Saelens in de Middenstraat in Gits over. Daarna groeide hun kwekerij geleidelijk uit tot een gevestigde waarde in de regio. Het koppel teelt op 2 ha serres (7000 m² verwarmd, 5000 m² niet verwarmd en 8000 m² stellingen) vooral aardbeien – zo’n 300.000 kg per jaar – maar ook frambozen, bramen, blauwe bessen, rode bessen, bloemkolen en aardappelen.

Advies van pcfruit

Vorig jaar plantten Benoit en Marie-Anne kersenbomen in de serre en daar plukken ze nu de eerste vruchten van. “We hadden toch wel wat vraagtekens, want bijna niemand in ons land heeft ervaring met kersen onder glas”, vertelt Benoit, die de landbouwmicrobe kreeg van zijn grootvader. “We staken ons licht op bij adviseur Thomas Vandelannootte van pcfruit. Hij zei ons dat we de eerste kersentelers onder glas in West-Vlaanderen waren en misschien zelfs in heel Vlaanderen die kersen in een serre zouden telen."

"In Nederland zijn er wel al enkele bedrijven die dat doen. We wisten niet of de teelt wel rendabel zou zijn, maar besloten om het risico te nemen. In een hoek van de serre, zo’n 1000 m² groot, plantten we 200 bomen van 8 rassen, waaronder Kordia. Het resultaat overtrof onze verwachtingen. Afgelopen zondag konden we de eerste kersen plukken, zo’n 3 à 4 kg per boom. Telen onder glas biedt het voordeel dat we vroeger kunnen starten met plukken, niet afhankelijk zijn van het weer en weinig tot geen last hebben van insecten. Kersen passen prima in ons aanbod.”

Afzet via korte keten

Benoit en Marie-Anne zetten al hun fruit af via hun hoevewinkel, waar ze onder meer ook aardappelen, bloemkool en hoeve-ijs verkopen. “Ons fruit vindt ook vlot zijn weg via onze automaten op de hoeve. Momenteel zijn dat aardbeien en frambozen, ons ander fruit volgt later dit seizoen. We hebben nu voor het eerst ook abrikozen in de serre geplant. Die hopen we volgend jaar te kunnen plukken”, zegt Benoit.

dfd
yy
Succesvolle zelfpluk

Vorig weekend kreeg het koppel zo’n 150 deelnemers over de vloer voor een zelfpluk. Bezoekers konden daarbij in de serre zelf aardbeien plukken. “Bij de vorige edities kregen we vooral mensen uit de buurt over de vloer. Dit keer zagen we zelfs mensen uit Oudenburg en Brugge”, aldus Marie-Anne.

De openingsuren van de hoevewinkel vind je op de website.

Bron: Boerenbond.