Europese Commissie houdt bevraging over de wolf

13 september 2023

De Europese Commissie organiseert een bevraging over de toestand en de impact van de wolf in de Europese Unie.  Hierbij stellen ze zelf dat de toename van de wolf voor steeds meer conflicten zorgt. Boerenbond zal een uitgebreide reactie formuleren over de aanwezigheid en impact van de wolf op onze veehouders.

De Europese Commissie roept lokale overheden, wetenschappers en stakeholders op om hun ervaringen met de wolf en zijn impact te delen door hun reactie in te dienen voor 22 september. Deze bevraging dient als input om te evalueren in welke mate de beschermde status van de wolf zal aangepast worden. Dit kan beschouwd worden als een vervolg op de resolutie van het Europees Parlement van 24 november 2022 omtrent de impact van de grote carnivoren, waaronder de wolf. Deze resolutie stelde onder andere de steeds toenemende impact van de wolf op vee en de ruimere samenleving aan de kaak en riep de Europese Commissie op om regelmatig de status van de wolf te evalueren.

Boerenbond zal een uitgebreide reactie formuleren over de aanwezigheid en impact van de wolf op onze veehouders. Leden die dit vanuit hun eigen ervaring ook wensen te doen, kunnen dit door voor 22 september te mailen naar EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu. De betrokken bedrijfsgildes in het leefgebied van de wolf worden nog gecontacteerd door hun consulent.