EU-export van agrovoedingsmiddelen vertraagd door beperkte handel

27 juli 2023

Na de recordhoge export in maart 2023 vertraagde de EU-handel in agrovoedingsmiddelen in april 2023.

Al met al bleef de EU-export in april 2023 op 17,8 miljard dankzij hogere exportprijzen, terwijl de EU-invoer op 13 miljard resulterend in een agrovoedingsoverschot van + 4,8 miljard. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het laatste maandelijkse agrovoedingshandelsrapport dat vandaag door de Europese Commissie is gepubliceerd.

In april 2023 werd voor de meeste producten een afname van de invoer waargenomen. Er werd een verminderde invoer waargenomen uit Rusland, Argentinië, China, de Filippijnen en Moldavië. Daar staat tegenover dat de invoer van suiker en isoglucose sterk is toegenomen. De meest geïmporteerde goederen in waarde waren nog altijd oliezaden en eiwithoudende gewassen, fruit en noten, en koffie, thee, cacao en specerijen.

De drie belangrijkste bestemmingen voor de export van agrovoedingsproducten uit de EU tussen januari en april 2023 bleven het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China.

De top drie van herkomstlanden van de invoer tussen januari en april 2023 waren Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.

Meer inzichten en gedetailleerde tabellen zijn online beschikbaar. 

Bron: EU.