gbg

EU bereikt akkoord over import Oekraïense landbouwproducten

2 mei 2023

De Europese Commissie en een aantal oostelijke lidstaten bereikten een akkoord over de import van Oekraïens graan in Europa.

Volgens Dombrovskis zal de Commissie uitzonderlijke vrijwaringsmaatregelen uitvaardigen voor tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad. In ruil zeggen Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije toe hun unilaterale maatregelen te schrappen.

De vier lidstaten hadden de voorbije weken de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verboden omdat de prijzen op hun lokale markten fors waren gezakt. Die prijsdaling kwam er doordat veel Oekraïens graan bestemd voor derde landen als gevolg van logistieke problemen langer dan voorzien in deze landen bleef opgeslagen.

Exclusieve bevoegdheid over Europees handelsbeleid

De unilaterale maatregelen botsten op verzet van de Commissie, dat de exclusieve bevoegdheid over het Europese handelsbeleid heeft. Ze beklemtoonde ook dat Kiev de export nodig heeft om inkomsten te verwerven. De export verloopt via de EU omdat de gebruikelijke handelsroutes via de Zwarte Zee ontoegankelijk zijn.

Voorzitter Ursula von der Leyen begroette dan ook het akkoord. De overeenkomst zal "zowel het inkomen van onze landbouwers vrijwaren als de mogelijkheid voor Oekraïne om te exporteren, zodat het de wereld kan blijven voeden", zo tweette ze. De Commissie had eerder ook al 100 miljoen euro vrijgemaakt om de landbouwers in de vier landen en Roemenië te ondersteunen.

Oekraïne is tevreden over het akkoord over de import van Oekraïens graan dat werd bereikt tussen de EU en Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije. Dat heeft de Oekraïense minister van Financiën Serhi Martsjenko zaterdag gezegd tijdens een ontmoeting van de Europese ministers van Financiën in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Een verbod zou volgens hem niet enkel Oekraïne, maar ook het Midden-Oosten en Afrika groot leed bezorgen.

Bron: Belga.