hnh

Eretekens van de arbeid in sector tuinbouw -en aanleg uitgereikt

19 januari 2023

Het was al van 2012 geleden dat er nog eens eretekens ‘Laureaat van de Arbeid’ werden uitgereikt voor de sector tuinbouw en tuinaanleg (Paritair Comité 145). In totaal kregen 39 werkgevers en werknemers (M/V) uit de sector tijdens Agriflanders hun ereteken opgespeld.

De uitreiking was het slotakkoord van een procedure die maanden geleden werd opgestart door het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid (KIEA). Dit instituut installeerde in samenspraak met de werkgevers- en werknemersorganisaties uit de tuinbouwsector een Organiserend Comité, dat onder meer optrad als jury bij het beoordelen van de kandidaturen. Die kandidaturen kwamen zowel van de betrokkenen zelf, als van hun organisatie of werkgever. Ook in deze lichting bleken verschillende tuinbouwbedrijven werknemers te hebben voorgedragen.

Engagement

Pieter Van Oost, voorzitter van het Organiserend Comité, ging nader in op de doelstellingen van het KIEA. Die hangen nauw samen met het stimuleren en erkennen van engagement voor het eigen beroep. Hij stelde vast dat er zich onder de gehuldigden heel wat bestuursleden van de verschillende vakgroepen bevonden, niet toevallig dus. Hij vond het wel spijtig dat het onvoldoende gelukt was om meer jongeren en vrouwen in de kijker te plaatsen.

Er zijn 3 gradaties van eretekens. Het bronzen ereteken van de arbeid is gericht op jongere bedrijfsleiders en medewerkers en krijgt het predicaat ‘Toekomst voor het beroep’ mee. Na een aantal jaar kan zilver volgen, of ‘Partner in het beroep’. De hoogste bekroning is goud of ‘Expert in het beroep’.

Eredeken van de Arbeid

Hier staat nog één categorie boven; die van Eredeken van de Arbeid. Een eredeken wordt voorgedragen door een organisatie voor zijn of haar bijzondere verdienste. De eredekens worden onder meer geacht de belangen van het beroep te dienen en het beroep te vertegenwoordigen tijdens belangrijke gelegenheden.

Tijdens deze promotie viel die eer te beurt aan Filip Goossens, sedert december erevoorzitter van AVBS en nog altijd lid van het hoofdbestuur van Boerenbond. Ook Dirk Vandromme, secretaris van K.H. Sint-Fiacre werd benoemd tot Eredeken. Paul Weymeersch, erevoorzitter van het Verbond van Boomtelers, en Guy Van Rysseghem, die 12 jaar geleden werden aangesteld tot Eredeken van de Arbeid, kregen het brevet van Emeritus-Eredeken van de Arbeid.

Bekroonden

Kregen het bronzen ereteken: Geert Caignau, Tom Cosyns, Stijn Hoef, Anneleen Van Parys, Carl Verlende en Leen Verstraete

Kregen het zilveren ereteken: Jeffrey Bouilliart, Christ Callens, Freddy Carette, Kurt De Herdt, Tony De Witte en Laurence Limbort.

Kregen het gouden ereteken: Eddy Bal, Dirk Boeren, Ann Bogaert, Sofie Caeckaert, Ingrid Colman, Lieven De Backer, Colette De Kezel, Koen De Martelaer, Marjan Denie, Elie Devisch, Geert Devriese, Florent Geerdens, Jan Gijs, Anna Goossens, Jean-Marie Houlmont, Griet Leroy, Louis Meyers, Jan Oprins, Ness Paternoster, Dirk Pauwels, Marc Van Durme, Geert Van Hulle, Bram Van Hulle, Tim Van Hulle, Paul Van Pelt, Thijs Vermeersch en Lucien Verschoren.

Bron: AVBS.