Eiwitactieprogramma draait op volle toeren
Eind november waren we aanwezig op de eerste Vlaamse Voedseltop en berichtten we uitgebreid over de krijtlijnen van de Vlaamse voedselstrategie. Een van de werven binnen deze voedselstrategie is een concrete eiwitstrategie.
En Boerenbond?
Ook Boerenbond kan in dit verhaal natuurlijk niet ontbreken, en brengt de nodige expertise via verschillende projecten naar de voedsel- en voedertafel.
Een boon voor Leuven
Binnen dit project zet Boerenbond samen met partners Kortom Leuven, Content en ILVO een regionale waardeketen op rond plantaardige eiwitten voor menselijke voeding. Daarbij wordt gezocht naar win-win situaties waarbij landbouwers, verwerkers, retailers en consumenten profiteren van gezonde voeding met gezonde verdienmodellen in een lokale aaneenschakeling van partnerschappen. Er worden antwoorden gezocht op vragen als: welke factoren zijn van belang bij het opzetten van een regionale waardeketen met regionaal geproduceerde eiwitten, en hoe kan het succes hiervan ook praktisch uitgetest worden. Daarbij kadert het project perfect in het idee “van boer tot bord”.
Veldbonen, van veld tot voer
Ook met dit project zet Boerenbond in op een minder grote afhankelijkheid van de Vlaamse landbouwer op vlak van eiwitrijk veevoer. De mogelijkheid om ook lokaal eiwitrijke gewassen te telen, is immers nog onvoldoende bekend. Vandaag wordt in hoge mate soja geïmporteerd om aan de noden te voldoen. Naast grasklaver kunnen ook veldbonen hierin een lokale oplossing bieden. Ook dit gewas staat garant voor zeer hoge eiwitopbrengsten en doet het goed in het Vlaamse klimaat. De mogelijkheid om de teelt te combineren met bijvoorbeeld granen, en de inzetbaarheid als zowel winter- als zomervariëteit biedt bovendien een hoge flexibiliteit die de landbouwer een bijkomend verdienmodel kan bieden.
Meer weten?
Wil je meer weten over het eiwitactieprogramma en de projecten die hierbinnen worden uitgevoerd? Neem hier dan een kijkje: