Eerste geval van blauwtong type 3 in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk meldde dit weekend een eerste geval van blauwtong serotype 3. Tijdens een routinescreening werd een koe in een bedrijf nabij Canterbury positief bevonden. De Engelse overheid heeft meteen een 10 km-zone afgebakend waarin verder onderzoek gebeurt en waar transportrestricties gelden. De bron van de besmetting is nog niet bevestigd, maar de kans is groot dat met de hoge windsnelheden van afgelopen weken besmette muggen het kanaal overgewaaid zijn.

In België heeft Sciensano, het nationale referentielaboratorium, ondertussen drie gevallen gemeld sinds 9 oktober. Alle in schapen, die duidelijk ziek waren. Al deze bedrijven liggen zeer dicht bij de Nederlandse grens. In Nederland is de situatie dramatisch: meer dan 30.000 dode dieren, ernstige productieverliezen tot meer dan 30% ook bij runderen, bijna 5000 besmette bedrijven en een enorme economische impact. De piek van de sterfte lijkt wel achter de rug.

Ook in Duitsland verspreidt het virus zich verder via de knutten; in Noordrijn-Westfalen zijn tot nu toe twee schapen en drie runderen positief bevonden, in Nedersaksen gaat het om twee schapen en één rund, op verschillende bedrijven. Zowel in het VK, België, Nederland als in Duitsland wordt gevreesd voor verdere besmettingen, zeker gezien de nog steeds hoge temperaturen.

Dierverkeer ten strengste afgeraden

Het verkeer van dieren tussen de besmette dieren tussen de besmette regio’s is niet beperkt, maar het wordt ten strengste afgeraden. Het heeft zeker geen zin om fokdieren te gaan halen, aangezien het effect op de vruchtbaarheid van het virus nog niet in kaart gebracht is. Runderen vanuit Nederland kunnen wel maar beperkt naar België omwille van de IBR-regels.

Zowel de Nederlandse, Belgische als Duitse overheid dringen bij de fabrikanten en bij Europa aan op een snelle beschikbaarheid van efficiënte vaccins. Ook de respectievelijke landbouworganisaties hebben deze vraag bij Europa neergelegd. Verder overleg, zowel met Europa als met de fabrikanten is nog gepland.

Bron: GOV.UK, WOAH, Sciensano, NVWA