ccc

Eerste editie #BOOST lokt 220 kinderen naar ’t Leenhof in Zele

23 mei 2023

Rondleidingen op het melkvee- en geitenbedrijf en in het verwerkingslokaal, workshops over fruit persen en proeven, smoothies maken, geiten drijven, koeien melken, een estafette boerderijspel en heel veel speelplezier. Op ’t Leenhof krijgen leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar vandaag de kans om zelf uitgebreid op ontdekking te gaan. #BOOST (Boerderij op  stelten) is een gloednieuw evenement van Boerenbond en Plattelandsklassen vzw. De kick-off had plaats in Zele.

“Door een kijkje te nemen achter de schermen van een modern landbouwbedrijf ontdekken kinderen hoe de vork precies in de steel zit”, zegt Peter De Donder, coördinator van Plattelandsklassen vzw van Boerenbond.

"We hopen hier veel uit te leren. Het is onze bedoeling om later gelijkaardige evenementen ergens in Vlaanderen op te zetten en scholen te laten intekenen. Als er iets moeilijk is dan is het werken met dieren en werken met kinderen, maar als je hier rondkijkt kunnen we alleen maar besluiten dat de combinatie daarvan best goed gelukt is."     

Mix van leren, beleven en proeven

“Hoewel het wat bewolkt en winderig was in de ochtend zagen we alleen maar blije kinderen. Voor ons is zo’n try-out ideaal om zien waar eventueel nog praktisch wat kan worden bijgestuurd voor de volgende edities. Maar je merkt aan de gezichten van de kinderen dat ze het heel leuk vinden. En daarvoor doen we het uiteraard.”

Kinderen krijgen er vandaag letterlijk een ‘landbouwboost’. “#BOOST is het nieuwe event waarop we kinderen met een mix van leren, beleven en proeven, kennis willen laten maken met de land- en tuinbouwsector. Door hen op een educatieve en speelse manier onder te dompelen in het landbouwleven, willen we alle facetten van landbouw tonen”, zegt Peter De Donder.

Dag en nacht inzet voor lokaal en lekker voedsel

“We zien dat er nog heel wat misvattingen bestaan over landbouwers en hoe ons voedsel wordt geproduceerd”, vult Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens aan. “Door kinderen een blik te geven achter de schermen van land- en tuinbouw willen we daar graag verandering in brengen. Zo komen ze te weten hoe de vork in de steel zit en hoe boeren zich dag en nacht inzetten voor ons lokaal en lekker voedsel.”

fvfv
dfd
gbbg
gbg

De boerderij van Marc en Reinhilde, David en Bo Maesschalck-Van de Vondel, beter bekend als melkvee- en geitenbedrijf (met verwerking!) ’t Leenhof in Zele, is de uitgelezen plek om kinderen met de landbouwsector kennis te laten maken.

Vanaf 9 uur werden ruim 200 kinderen uit het 5de en 6de leerjaar uit de basisscholen van Zele verwelkomd. Die werden begeleid door een 15-tal leerkrachten. Zowel bij de leerlingen als bij de leerkrachten vielen alleen positieve reacties te rapen over wat ze zoal mochten beleven: onder meer een rondleiding op de boerderij met een bezoek aan de geitenmelkstal en de melkrobot, een kijkje in de kaasmakerij (waar ze zelf een bolletje kaas mochten maken), zelf fruitsap persen en heel wat spelletjes. Veel leerlingen hebben zich ook het huisgemaakt ijsje op het einde van de rondleiding goed laten smaken.
Bron: Boerenbond-Plattelandsklassen vzw/foto's Basiel Dehasselair/Patrick Dieleman.

fvfv
vfvf
vffv
vf
fvvf
fvfv
fvfv
sxs
ssx
sx
sx
sx
ssx
fvfv
dfd
fvfv
cv