fvf

Dollekoeienziekte in Nederland: geen maatregelen bij ons

2 februari 2023

"Het gaat waarschijnlijk om een sporadisch, geïsoleerd geval van de ziekte, waarop systematisch wordt onderzocht in de slachthuizen en bij de destructiebedrijven. Extra maatregelen zijn niet aan de orde", aldus de woordvoerder van het Federaal Agentschap van de Veiligheid van Voedselketen (FAVV).

In België dateert het laatste geval van Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) van oktober 2006. Via het Europese meldsysteem heeft Nederland het BSE-geval, waar nu verder bron- en contactonderzoek naar gebeurt, gemeld.

"Waarschijnlijk betreft het een sporadisch, geïsoleerd geval van de ziekte", zegt Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV. Zij wijst erop dat runderen vanaf een zekere leeftijd systematisch onderzocht worden naar de ziekte in slachthuizen en bij destructiebedrijven van gestorven dieren.

Bij ons is er een 'verwaarloosbaar' BSE-risico

De BSE-epidemie begon in 1986 in het Verenigd Koninkrijk en leidde tot een zware crisis waarbij miljoenen runderen moesten worden vernietigd. In ons land werd de ziekte op 27 oktober 1997 voor het eerst vastgesteld bij een koe op een boerderij in het Naamse Havelange. De jaren nadien werden in totaal 133 gevallen van BSE vastgesteld.

Het laatste BSE-geval dateert van 5 oktober 2006 in Perinnes-lez-Binche. De niet op de mens overdraagbare OSE-variant bij kleine herkauwers, werd op 11 juni 2007 in Laarne voor het laatst bij een schaap vastgesteld. In mei 2012 werd België door het OIE tot de categorie van de landen met "verwaarloosbare" BSE risico gecatalogeerd.

BSE is een infectieziekte die behoort bij de groep van "overdraagbare spongiforme encephalopathieën" ofwel prionziekten. De ziekte wordt veroorzaakt door een afwijkend gevouwen eiwit. Gekkekoeienziekte verspreidt zich hoofdzakelijk door hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer. De ziekte tast het centraal zenuwstelsel aan.

Ouderdomsvariant minder gevaarlijk voor mensen

Het in Nederland aangetroffen geval van dolle koeienziekte betreft de zogeheten atypische 'ouderdomsvariant', die minder gevaarlijk is voor mensen. Dat heeft Nederlandse ministerie van Landbouw woensdag meegedeeld. De 'ouderdomsvariant' kan spontaan ontstaan in oudere koeien en komt niet door besmet voer. Daarmee lijkt er geen sprake te zijn van groot gevaar voor de volksgezondheid.

Het bedrijf van de houder van het positief bevonden geval is per direct geblokkeerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bron- en contactonderzoek uitgevoerd waarbij de nakomelingen van deze koe jonger dan 2 jaar gedood en getest worden. Om BSE testen te kunnen doen op hersenmateriaal moet het dier eerst gedood worden. 

Uit het bron- en contactonderzoek van de NVWA is gebleken dat het besmette rund vijf nakomelingen heeft gekregen, waarvan er nog één op hetzelfde bedrijf in leven is. Dit rund is jonger dan 2 jaar. Deze wordt gedood en getest. De overige vier nakomelingen zijn ouder dan twee jaar, waardoor het niet waarschijnlijk is dat overdracht van moeder op deze kalveren heeft kunnen plaatsvinden. Zij vormen dus geen risico voor de volksgezondheid.

Ook alle runderen die op hetzelfde bedrijf als het besmette rund binnen twaalf maanden vóór of na de geboorte van dit rund zijn geboren zullen gedood en getest worden, als ook alle runderen die in hun eerste levensjaar samen met dit besmette rund in haar eerste levensjaar zijn gehouden en die volgens het onderzoek in die periode hetzelfde potentieel besmette voeder gekregen hebben.

In totaal zijn 13 runderen opgespoord, deze worden afgevoerd om gedood en getest te worden. Hiermee komen de producten van deze dieren niet in de voedselketen en zijn daarmee geen risico voor voedselveiligheid. De maatregelen worden zo spoedig mogelijk uitgevoerd.

Vlees van betrokken dier niet in voedselketen

Het vlees van het dier is bovendien niet in de voedselketen terechtgekomen, zo heeft minister van Landbouw Piet Adema volgens de Nederlandse media ook meegedeeld aan het parlement. Het ministerie van Landbouw had woensdag bekendgemaakt dat op een boerderij in Nederland de dollekoeienziekte was aangetroffen bij een dode koe. De boerderij in kwestie is na de vondst door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd.

Bron: Belga/Rijksdienst Nederland.