Bart en Raf

Deze week is het week van de bedrijfsoverdracht

16 november 2022

Bart Jochems (rechts op de foto) en Raf Verheyen uit Beerse kenden elkaar als schoonbroers. In 2020 sloegen ze ook professioneel de handen in elkaar. Om zeker te zijn dat ze ook professioneel een goede klik zouden hebben, lieten ze zich voorafgaand in kaart brengen door een arbeidspsycholoog.

Bart Jochems was gewend om de beslissingen alleen te nemen. Toen hij vijftien was overleed zijn vader. Nadat zijn moeder samen met zijn zus het bedrijf een jaar of vijf rechthield, nam Bart het roer definitief over. Samen met zijn vrouw Karin, twee medewerkers (1,5 voltijdsequivalenten) en wat hulp van jobstudenten werd er drie keer daags gemolken, en nu nog. “Als koppel melk je ’s ochtends de koeien en bij het ontbijt bespreek je de hele dag. Dat was eenvoudig en het werkte goed.”

Bart en Raf

Geen verstoppertje

Karins zus is getrouwd met Raf Verheyen. Hij had als zoon van melkveehouders en als technieker bij DeLaval voeling met de sector en wou graag als zelfstandige aan de slag. Na heel wat overleg besloten Bart en Raf voor een samenwerking te kiezen waarbij Raf zowel in de dagelijkse werking als in het kapitaal van het bedrijf stapte. Beiden beseften dat het een grote stap was. “Als broers of vader en zoon ken je elkaar van binnen en buiten. We kenden elkaar uiteraard wel, maar het is heel anders om samen aan de familietafel te zitten dan om hetzelfde bedrijf te managen. Op het bedrijf kan je je niet voor elkaar verstoppen. Tot drie jaar geleden waren wij op professioneel vlak eigenlijk vreemden voor elkaar.”

Verschillend maar complementair

Op aangeven van een landbouwadviseur lieten ze zich psychologisch in kaart brengen door een bedrijfspsycholoog. “We hebben een aantal testen ingevuld. Je krijgt een verslag en het is eigenlijk even interessant om het verslag over jezelf te lezen dan het verslag over de andere”, herinnert Bart zich. Uit de testen bleek dat ze ondanks hun verschillende karakter ook wel complementair zijn. “Bart is heel erg gedreven en wil graag vijf stappen vooruit zetten. Hij ziet overal opportuniteiten. Ik ben bedachtzamer en heb graag een houvast”, vertelt Raf. “Raf is de rem op mijn gas. Hij heeft ook twee rechterhanden en ik twee linkerhanden”, ziet Bart verdere complementariteit. “Ik ben overal graag bij en praat graag, terwijl Raf de stillere van ons twee is.”

Ontnuchtering

Samen hadden ze ook een droom om een nieuwbouw te zetten en verder te automatiseren. De stal was al gekocht toen het stikstofakkoord de plannen bruut torpedeerde. “Alles samen uitzoeken en plannen maken was heel plezant samenwerken, en toen kwam de ontnuchtering. We zitten vast, en zolang boeren geen perspectief krijgen blijft dat ook zo. We zitten samen in een situatie die geen van beiden wil. Dan moet je met elkaar in een nieuwe situatie samenwerken”, vertelt Bart.

Vergaderruimte

Beiden zijn ervan overtuigd dat hun complementariteit ervoor zorgt dat één plus één drie is. Ze hebben ook geleerd dat dit niet automatisch gaat. Zo deed het huis van Bart – in afwachting van een bureauruimte in de nieuwbouw die nu geblokkeerd zit – ook dienst als pc- en vergaderruimte. Sinds enkele maanden staat er op het bedrijf een container die gebruikt wordt als bureau en vergaderruimte. “Ik melk altijd heel vroeg in de ochtend, overdag melken de medewerkers en Raf melkt ’s avonds. Als hij dan ’s avonds iets op de pc wou checken kwam hij het huis binnen, waar ik net met mijn gezin bezig was. Dat voelde voor ons beiden onwennig aan, ook al zijn we schoonbroers”, vertelt Bart.

Telefoon die stopt

Met de installatie van een nieuwe bureaucontainer is de scheiding tussen privé en werk makkelijker. “We hebben elk onze eigen verantwoordelijkheden en we proberen ook elkaar gerust te laten in de privétijd. Als het niet dringend is, gunnen we elkaar de tijd naast het bedrijf”, vertelt Raf. Bart is met de komst van Raf in het bedrijf blij dat hij niet langer alle zorgen en lasten alleen moet dragen. “Er is altijd wel iets op een boerderij. Vroeger had ik altijd de eindverantwoordelijkheid. Nu stopt de telefoon ’s avonds met rinkelen en dat is een hele verandering.”

Raf
Gestructureerd overleg

Samenwerken betekent ook communiceren en overleggen. Ook op dat vlak was de bureaucontainer een middel om dit gestructureerder aan te pakken. “Elke maandagmorgen hebben we een vaste afspraak om samen te zitten. We overlopen wat er moet gebeuren in de week en gooien ook de bekommernissen op tafel. Als we dat niet doen, weten we vaak niet waar we aan toe zijn die week”, legt Raf uit. Bij gewichtigere zaken komt ook Karin erbij. “Als je zoals Raf en ik niet samen onder één dak woont, zijn die overlegmomenten een must.”

Gewapend voor de toekomst

Na bijna drie jaar samenwerken hebben Bart en Raf elkaar al veel beter leren kennen. Hoewel de bouwplannen voorlopig in de diepvriezer beland zijn, is er werk genoeg op het bedrijf. “De stoomboot van het bedrijf gaat dag in dag uit door. Wij hebben geleerd dat je af en toe ook tijd moet maken om niet enkel in die boot maar ook aan die boot te werken. In elke samenwerking zijn er meningsverschillen en die hebben wij ook. Door ons vooraf psychologisch te laten testen op compatibiliteit en door nu gestructureerd te overleggen zijn we gewapend voor de toekomstige ontwikkelingen die we samen nog zullen doormaken. Wat voor ons werkt, kan ook voor andere bedrijven werken.”

Bedrijfsfiche

  • Bart Jochems (43) en Raf Verheyen (43)
  • Gespecialiseerd melkveebedrijf
  • Beerse (Antwerpen)