fvfvf

Den Berk Délice wil jongeren meer tomaten doen eten

19 april 2023

Den Berk Délice, een samenwerkingsverband van tomatenbedrijven uit de Noorderkempen, wil met een opvallende campagne kinderen en jongeren stimuleren om gezond te snacken.

In samenwerking met supermarktketen Okay kunnen jongeren sparen voor snoeptomaten als gezonde snack tijdens hun zomerkamp.

Tomatentelers Luc Beirinckx, Hans van Gool, Paul van de Mierop en Koen Lauwerysen kennen elkaar al meer dan 25 jaar. Ze runnen hun tuinbouwbedrijven – met vestigingen in Rijkevorsel, Merksplas, Turnhout, Herentals en Hoogstraten – met veel passie en gedrevenheid. Samen vormen ze het telerscollectief Den Berk Délice, dat gespecialiseerd is in het telen en ontwikkelen van smaaktomaten.

Gezond eten en plezier

Tomaten worden tegenwoordig soms wel eens ‘waterbommen’ genoemd. Daar wil Den Berk Délice verandering in brengen. “Er zijn heerlijke tomatensoorten op de markt die hun weg nog meer naar de consument moeten vinden”, zegt Loes van der Velden, marketingcoördinator bij Den Berk Délice. “We zoeken altijd naar manieren om consumenten meer tomaten te doen eten: proeverijen in en promostandjes aan de winkels, spaaracties, gratis gadgets … We proberen steeds een andere doelgroep te benaderen. Dit keer focussen we op jongeren. We willen gezond eten koppelen aan plezier maken. Toen moesten we denken aan zomerkampen; verenigingen die samen kunnen sparen voor een gratis snack op hun kamp.”

Verschil in smaak

Snacktomaatjes zijn al goed bekend bij een breed publiek. “We willen de consument vooral aanzetten om onze tomaten te proeven, op welke manier dan ook. Daarna kunnen ze kiezen wat ze willen aankopen”, vervolgt Loes. “We doen veel onderzoek naar smaak: wekelijks worden alle producten gemeten op smaak, maandelijks doen we smaakmetingen in de markt, jaarlijks testen we 150 à 200 nieuwe variëteiten … Maar voor de consument zien de meeste tomaten er gewoon hetzelfde uit. Het is voor ons enorm belangrijk om de consument het product eerst te laten proeven, zodat hij weet wat het verschil nu is.”

Buurtsupermarkt Okay

Den Berk Délice werkte de actie uit met supermarktketen Okay. “Supermarkten triggeren ons telkens weer om te komen met nieuwe, innovatieve ideeën en dat is bij Okay niet anders. We proberen te zoeken naar een actie op maat van de supermarkt. Okay ondersteunt als buurtsupermarkt veel lokale projecten en daarom past deze promo goed bij hen.”

Hoe registreren?

Verenigingen die willen deelnemen, kunnen zich gratis registreren op onderstaande website. Zodra de registratie in orde is, ontvangt elke vereniging gepersonaliseerd promotiemateriaal (affiche en social media-posts). Hiermee kunnen ze bij hun leden reclame maken. Alle leden, vrienden en familieleden kunnen meesparen door Party Délice- en Pure Délice-verpakkingen, die zijn omgevormd tot ‘kampverpakkingen’, te kopen bij hun lokale Okay-winkel. Elke verpakking heeft een unieke code die ze kunnen ingeven op de website. Daar moeten ze aanduiden voor welke vereniging ze meesparen. De actie loopt nog tot 18 juni. Elke vereniging ontvangt daarna een tegoedbon voor hun gespaarde snoeptomaatjes. Die kunnen ze inruilen bij hun lokale Okay winkel.

Britt Vermeiren, leidster bij Chiromeisjes Loenhout, vindt het alvast een goed initiatief. “We gaan elk jaar met zo’n 230 Chiromeisjes op kamp en dan zijn er heel wat snacks nodig. Dankzij de spaaractie kunnen we onze leden verwennen met een gratis en gezonde snack tussen het ravotten door.”

Meer info: www.tomatenopkamp.be

Bron: Boerenbond.