“De werkgroep Bio laat de biostem klinken binnen Boerenbond”
De werkgroep Bio lijkt voor sommige van onze leden misschien een buitenbeentje, vermits het geen echte sectorvakgroep is. Maar net als de acht vakgroepen is ze heel belangrijk, want ze vertegenwoordigt de stem van de biologische productie binnen onze organisatie. Glastuinder Koen Van Hauteghem – een van de vijf genomineerden voor de BioVLAM-award 2022 – is al sinds 2017 bestuurslid van de werkgroep. “Via de werkgroep laten de biotelers en -veehouders hun stem binnen Boerenbond weerklinken en wordt er naar ons geluisterd.”
Koens grootvader Maurice startte als ex-dokwerker in de Antwerpse haven in de jaren 50 met een tuinbouwbedrijf in Zwijndrecht, waar hij aardbeien in vollegrond teelde. In 1973 kwam zijn zoon Walter mee in het bedrijf en in 1989 switchte die naar de tomatenteelt op substraat. In 1997 stapte Koen, die was afgestudeerd aan de tuinbouwschool in Sint-Niklaas, mee in Vitaetom – een verwijzing naar het Latijnse woord voor ‘levens(kracht)’ en de tomatenteelt. Walter gaat over acht maanden met pensioen en is verantwoordelijk voor het hele energieverhaal in het bedrijf. Vitaetom beschikt over één wkk die 1,6 megawatt/uur elektriciteit produceert. Het grootste deel daarvan wordt op het net gezet. Met echtgenote Tineke Van Bogaert heeft Koen twee kinderen. Hij is zoet met de teelttechniek, de contacten met de veiling en zijn diverse engagementen. Sinds 2006 volgt zus Annelies de administratie en gewasbescherming in de serre op het familiebedrijf op. Tijdens het hoogseizoen werken er een 30-tal personeelsleden, waarvan zes vaste arbeidskrachten en 24 seizoenarbeiders.
Bio- en gangbare telers kunnen heel veel van elkaar leren.
BioVLAM-award
Eind september was Vitaetom een van de vijf genomineerden voor de BioVLAM-award 2022 voor innovatief ondernemen. “Ik stelde ons bedrijf kandidaat omdat ik vind dat er naast verwerkers zeker een teler bij moet zijn”, zegt Koen. “Daar begint het nog altijd bij hè, en als je een bio-ambassadeur wil, vind ik dat je je als teler kandidaat mag stellen. Ik was heel blij dat we bij de genomineerden waren.”
Punt maken
In de werkgroep Bio binnen Boerenbond zijn alle sectoren, van plantaardige tot dierlijke, vertegenwoordigd. Om daarin voldoende spreiding te garanderen, trad Koen in 2017 op vraag van bioconsulent Ignace Deroo toe tot de werkgroep, die een 20-tal leden telt. “Ik probeer voor input over de biowetgeving te zorgen vanuit de glasgroentesector. Over de nieuwe wetgeving en het PAS-dossier krijgen we veel vragen vanuit de Vlaamse overheid, waarop we antwoorden en adviezen formuleren. Binnen de werkgroep zijn we het wel eens oneens, maar we komen altijd tot een consensus. Met onze werkgroep willen we mee de biowetgeving sturen én adviezen naar het Hoofdbestuur van Boerenbond formuleren, zodat ook de stem van de biosector binnen onze organisatie weerklinkt en zij die op haar beurt kan formuleren naar de overheid. Zo kunnen we ons punt maken. Sowieso blijft de biosector groeien en kunnen bio- en gangbare telers heel veel van elkaar leren.” Koen is ook bestuurslid bij BelOrta en de Wase Tuindersgilde. “Dat laatste engagement beschouw ik als ontspanning, al geven we daar ook veel opleiding. Als bedrijfsleider krijg ik zo heel veel bagage mee. Het is een opgave om alle engagementen goed te combineren, maar met een goede planning lukt veel. En bij afwezigheid kan ik op Annelies en mijn vader rekenen …”