De markt: pluimvee

28 november 2023

De prijsdruk op de braadkippenmarkt houdt aan.

Het zag er even naar uit dat er wat meer animo in de markt zou komen, maar dit sentiment was blijkbaar van korte duur. Het aanbod van levende kippen valt ietwat lager uit, maar de slachthuizen geven aan dat de vraag naar pluimveevlees niet goed loopt. Daarenboven is er volop aanbod van Oekraïense kippenfilets en dat zorgt ervoor dat de pluimveemarkten onder spanning blijven staan. Dat bleek ook op de prijzencommissie in Deinze. Van de producentenzijde werd gehoopt om de marktnotering vlak te houden, maar de slachterijen zagen dat niet zitten. Zij zetten in op een verdere verlaging van de Deinzenotering.

De prijzen van de eieren stijgen

Verrijktekooi-eieren. De markten voor verwerkingseieren blijven het goed doen. De eierproducten zijn momenteel gewild en dat maakt dat de verwerkers nadrukkelijk aanwezig zijn op de markt. Ondanks het feit dat er bij de verwerkers weerstand is om de noteringen verder te laten stijgen, moeten ze toch dieper in de beurs tasten om voldoende eieren binnen te krijgen. Voor de korte termijn wordt verwacht dat de vraag naar verwerkingseieren goed zal blijven en dat betekent dat de verwerkingsnoteringen naar boven blijven kijken.

Scharreleieren. De vraag naar tafeleieren is opperbest en dat vertaalt zich in verder stijgende noteringen. We blijven dus in een vraagmarktsituatie en dat zal de komende weken ook het geval zijn. In Nederland maakt men zich zorgen wegens de vogelgriepbesmetting op een legbedrijf in Renswoude. Dat voedt de schrik dat er opnieuw een tekort aan eieren kan ontstaan, wanneer nog meer legbedrijven zouden getroffen worden.

In Duitsland zijn de tafeleieren ook erg gewild en dat maakt dat zowel bij ons, als in de rest van Europa er een stevige markt is.

Bron: Boerenbond.