De markt: pluimvee

22 mei 2023

Het aanbod van levende kippen is momenteel groot genoeg voor de markt en het is wachten op warmere weersomstandigheden voor positieve marktimpulsen.

Het aangekondigde betere weer zal normaal gezien de vraag naar pluimveevlees wat doen aantrekken. Daardoor zullen de slachthuizen wat gretiger worden, zodoende dat de prijsdruk geleidelijk kan wegsmelten. Toch mag niet verwacht worden dat dit onmiddellijk ook zal resulteren in een oplopende Deinzenotering.

Druk op de eierprijzen

Verrijktekooi-eieren. De noteringen voor verrijktekooi-eieren daalden de afgelopen periode vrij fors, terwijl de leghennenhouders aangeven dat de eieren toch wel vlot worden opgehaald. De verwerkers kopen evenwel zo weinig mogelijk eieren op de vrije markt, om op die manier extra druk op de prijsvorming te zetten. De eierverwerkers worden tegelijk door hun afnemers de laatste tijd zwaar onder druk gezet om de prijzen van de eierproducten te laten dalen. Feit is wel dat ze daarbij geholpen worden door het oplopende aanbod van verwerkingseieren in de voorbije weken. Momenteel wordt opgemerkt dat het aanbod van verwerkingseieren lijkt te stabiliseren en dit kan de daling van de noteringen wel wat gaan remmen.

Scharreleieren. De vraag naar scharreleieren is vrij behoorlijk voor deze tijd van het jaar en tevens daalt het aanbod in beperkte mate. Verschillende stallen staan momenteel leeg, omdat leghennenkoppels die einde leg waren ondertussen naar de slachterij zijn gebracht. De scharrelnoteringen dalen daardoor ook minder hard door dan de verwerkingsnoteringen. Het verlengde Hemelvaart- en Pinksterweekend zorgen altijd wel voor extra vraag naar tafeleieren, maar toch wordt verwacht dat de scharrelnoteringen in het zog van de verwerkingsnoteringen verder terrein zullen moeten prijsgeven.

Bron: Boerenbond.