De markt: groenten en fruit

6 juni 2023

Het blijft kommer en kwel op de komkommermarkt.

De prijzen stegen boven 0,12 euro/stuk, maar voorlopig niet veel hoger. Losse tomaten zakten eerst naar 0,60 euro/kg, maar stegen nadien tot een mooie 0,90 euro/kg. Trostomaten kennen gelijkaardige prijzen. Zowel de prijzen (0,40 euro/stuk) als de aanvoer van courgettes zijn goed. Na de slechte prijzen van vorig jaar, doen de aubergines het opnieuw beter, met een correcte prijs rond 1,20 euro/kg.

De slaprijzen blijven vrij stabiel, maar ondermaats. We noteren nog steeds circa 0,20 euro/stuk voor kropsla. Ook de meeste andere slasoorten zakten tot deze prijs.

Op de preimarkt wordt de overgang ingezet van winterprei naar de eerste jonge prei (uit serre), die met 1,60 à 1,80 euro/kg duur is. Het grootste aandeel is nog steeds de oude prei, met erg goede prijzen, rond 1,30 euro/kg.

Door het beperkte aanbod zijn de bloemkoolprijzen zeer hoog. Ook bewaargroenten zoals knolselder, witte en rode kool halen hoge prijzen, van meer dan 2 euro/stuk. Asperges zijn iets gestegen en halen gemiddelde prijzen tussen 3 en 4 euro/kg op de klok, de mooiste 6 euro/kg. Dat zijn normale prijzen voor deze periode. Het einde van het (tot nu toe behoorlijk) seizoen nadert, de grote producties zijn voorbij.

Met het verder vorderen van de stock blijven ook de appelprijzen stijgen. Jonagold wordt verkocht aan 0,85 tot 1 euro/kg. De aardbeien hebben momenteel een middenprijs tussen 3 en 3,50 euro/kg. De prijzen zijn al weken vrij correct en continu, zonder grote schokken. Er is ook een grote vraag voor export naar onze buurlanden, Engeland en Noord-Europa. In het zachtfruit zijn de eerste blauwe bessen en stekelbessen verkocht. We kijken watertandend uit naar de eerste kersen half juni. De piek van het Belgische kersenseizoen wordt verwacht in juli.

Bron: Boerenmarkt.