De markt: groenten en fruit

17 april 2023

Het uitblijven van zonnig lenteweer vertaalt zich in de markt door een mindere consumptie van zomergroenten, zoals sla en komkommer.

De komkommerprijs daalde ernstig, tot zelfs 0,10 euro/stuk, en haalt momenteel circa 0,18 euro/stuk. Ook voor sla blijft de vraag achter, terwijl de volumes wel zijn toegenomen. Kropsla is zakt het sterkst, naar 0,45 euro/stuk. Slasoorten schommelen rond 0,70 euro/stuk. In de aanloop naar Pasen stegen wel de tomatenprijzen, en deze blijven sterk (tros 2,20 euro/kg, losse 1,90-2,20 euro/kg).

Paprika’s zijn er in beperkte hoeveelheid met vrij stabiele prijzen (groen 1,80 euro/kg; geel en rood boven de 3 euro/kg). Ook aubergines zijn opnieuw volop in productie. De prijzen (rond 1 euro/kg) worden nog aanzienlijk beïnvloed door de concurrentie uit het Zuiden.

De volumes prei blijven vrij groot maar met stabiele prijzen (0,90 euro/kg voor goede kwaliteit), omdat er geen overaanbod is op de Europese markt. De kolenprijzen blijven goed omwille van de beperkte beschikbaarheid. Bloemkool serre 2,50 euro/stuk, winter 1,70 euro/stuk, rodekool 1,50 euro/stuk, witte- en savooikool 1,30 euro/stuk. Ook witloof behoudt de behoorlijke prijzen van deze winter (1,30 euro/kg). Bij de asperges is de vollegrondsproductie goed op gang gekomen, maar zijn de prijzen serieus gezakt (2,50 euro/schaal 500 g, en 6 euro/kg losse).

Aardbeien, appelen en peren

Het aardbeienseizoen is iets trager opgestart, door de koude dagen en energieprijzen, maar zal volgende weken op volle toeren komen. Rond Pasen was er een mooie piek (naar 4 euro/500 g). Momenteel zijn er correcte prijzen rond 2,70-3,00 euro/kg. De Conferenceperen blijven het goed doen met prijzen die hoog zijn voor de tijd van het jaar (circa 0,90 euro/kg). Ook bij de appels dalen de stocks goed, waardoor de prijzen omhooggaan (Jonagold rond 0,50 euro/kg). Zo zullen we hopelijk het hardfruitseizoen toch met een positieve noot kunnen eindigen.

Bron: Boerenbond.