De markt: groenten en fruit

De komkommerprijs is sterk gestegen tot bijna 0,70 euro/stuk, een hoge prijs voor deze tijd van het jaar, en veel hoger dan een jaar geleden. De naderende zomer heeft de vraag naar komkommers gestimuleerd. 

Dat geldt eveneens voor kropsla, dat een gelijkaardige piek kent, na een lange tijd van erg lage prijzen. De voorbije weken steeg de prijs voor kropsla van 0,25 euro/stuk naar 0,68 euro/stuk, om vervolgens terug iets te zakken naar circa 0,50 euro/stuk. De tomatenprijzen zijn gedaald tot een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Prijzen schommelen rond de 0,50 euro/kg. Ook de paprikaprijs is gedaald tot een normale prijs voor deze periode. Vooral gele en rode paprika’s daalden aanzienlijk, naar respectievelijk ongeveer 1,20 euro/kg en 1,57 euro/kg. 

De preiprijzen zitten al enkele weken in een stijgende trend. Vorige week haalde prei erg goede prijzen, rond gemiddeld 1,67 euro/kg. Witloof steeg de voorbije weken iets in prijs, en schommelt na een lichte daling nu rond de 2,70 euro/kg. Meer richting het einde van het seizoen dalen de aspergeprijzen naar circa 3,80 euro/kg.

Fruit

De perenmarkt heeft een heel moeilijk einde van het seizoen. De vraag naar conferenceperen is helemaal weggezakt, waardoor de prijzen zijn ingestort. De exportvraag vanuit het Oosten en Zuiden is sterk afgenomen. Zodoende zijn de peren van B-kwaliteit haast onverkoopbaar. De goede kwaliteit, als ze verkocht wordt, haalt zo’n 0,80-0,90 euro/kg voor maat 55. Oorzaak ligt waarschijnlijk deels in toename van het aanbod van steenfruit uit Zuid-Europa, waar de producties hoog zijn door warm weer. Daarnaast is er ook meer import uit het zuidelijk halfrond, en wordt er druk gezet op de prijzen door Nederland, waar er nog een grote stock aanwezig is. 

De appelmarkt blijft stabiel, met nog steeds prijzen rond 1 euro/kg voor goed product. De stocks lopen leeg volgens planning om volledig op te zijn tegen de pluk. De aardbeienprijs is na een kort dipje opnieuw gestegen naar gemiddeld 4,14 euro/kg voor Elsanta-aardbeien en 4,74 euro/kg voor Sonsation-aardbeien.

Bron: Boerenbond.