De markt: groenten en fruit

18 september 2023

Terwijl de Conferencepluk wordt afgerond, zien we goede prijzen voor de peren. Naast een lekkere smaak zijn de peren dit jaar ook dikker, wat resulteert in betere prijzen dan voorgaande jaren.

Er is weinig verschil op de klok tussen de maten (0,93 euro/kg voor maten 55 tot 70). Iets minder maar nog steeds zeer mooie prijzen voor de grote en kleine maten (0,91 euro/kg maat 7, 0,64 euro/kg maat 50) en voor B-kwaliteit (tot 0,69 euro/kg voor maat 65). In de appels kenden de zomerrassen zoals Delbare een goed seizoen, met prijzen rond 1 euro. De nieuwe oogst van Elstar en Belgica wordt momenteel verkocht voor 0,70-0,80 euro/kg. Op de nieuwe Jonagold is het nog wachten tot oktober. Het appelseizoen startte dus vrij goed, maar het is afwachten hoe de markt zich zal gedragen wanneer de grote volumes begin oktober op de klok komen.

Door het warme weer verdubbelde in een week tijd de hoeveelheden aardbeien. Als gevolg zakten de prijzen naar ruim 3,20 euro/kg op de klok. Ook bij frambozen, die tamelijk duur waren, nam de productie sterk toe en zakte de prijs richting 1,30 tot 1 euro/kg. De blauwe bessen oogst loopt op z’n einde, met hoge prijzen (10 euro/kg).

De productiedip in de vruchtgroenten zorgen voor goede prijzen voor komkommers en tomaten. Courgette is hier de uitzondering, waar de prijzen zeer slecht zijn door de hoge producties (rond 0,15 euro/stuk). Paprika’s en aubergines doen het goed (tussen 1,50 en 1,80 euro/kg). Voor sla noteren we correcte prijzen (kropsla 0,50 euro/stuk tot 0,80 euro/stuk voor de zware kroppen). Met name ijsbergsla kent hoge prijzen (1 euro/stuk) door problemen met hitte in het zuiden. Veldsla herstelt zich een beetje na een slechte periode. Door hoge producties en uitblijven van herfstweer kelderen de bloemkoolprijzen naar 0,40 euro/stuk. De pompoenen starten met lage prijzen (0,30 euro/kg Hokkaido), maar de kilo’s zijn erg goed dit jaar.

Bron: Boerenbond.