De markt: aardappelen

4 december 2023
Gespannen markt door moeilijke oogstomstandigheden

Tot midden oktober was het somberheid troef voor wat de prijsvorming betreft. Het zag ernaar uit dat er aardappelen in overvloed waren. Maar het extreem natte weer veranderde de situatie totaal en vandaag is het redden wat er te redden valt. Door de extreme neerslaghoeveelheden zal een deel van de aardappelen niet kunnen worden geoogst.

Hoe groot de omvang van de schade is als gevolg van de overvloedige regenval valt vandaag moeilijk te zeggen. Iedere dag wordt er nog gerooid.

Volgens het PCA was ruim de helft van de Vlaamse deelnemers nog niet klaar met de oogst op 15 november. Voor wat de late rassen betreft, moet nog 16% van het Vlaamse areaal gerooid worden.

In Antwerpen en Limburg is de oogst het verst gevorderd: slechts 5% moet nog gerooid worden. In Vlaams-Brabant moet nog 14% gerooid worden onder de deelnemers aan de enquête, terwijl in West- en Oost-Vlaanderen maar liefst zowat 25% van de bewaaraardappelen nog de grond zit.

In Wallonië liggen die percentages heel wat lager: 7,5% van het areaal moest er half november nog gerooid worden. Volgens de PCA-enquête viel er nog het meest te rooien in Henegouwen en Waals-Brabant en het minst in Namen en Luik. Voor België komt dit samen neer op zo’n 11% van de productie die nog moet worden gerooid. Dit alles brengt spanning in de markt.

De prijs voor Fontane en Challenger bedraagt 20 euro/100 kg. Er heerst een stabiele markt met aanbod van aardappelen die recent gerooid werden, maar ook aanbod van moeilijk bewaarbare partijen of contracten uit de schuur. Voor droge aardappelen van zeer goede kwaliteit, exportgeschikt, worden prijzen tot 25 euro/100 kg betaald.

Voor Bintje wordt 20 tot 25 euro/100 kg betaald. Het aanbod is kleiner dan of gelijk aan de vraag (prijshoudend) (bron:PCA).