Dag van de Landbouw: Vlamingen omhelzen onze boeren weer massaal
Betrokken maar geen regen, een gezellige drukte en heel veel enthousiasme: de feestelijke opening van de 41ste editie van de Dag van de Landbouw (elke derde zondag van september) op het moderne melkveebedrijf Perneel in Assenede (provincie Oost-Vlaanderen) werd zondagmorgen 17 september bijgewoond door een kleine honderd genodigden. In de loop van de dag brak overal de zon door en kwamen tienduizenden bezoekers langs op de in totaal 50 deelnemende bedrijven.
Boerenbond en Landelijke Gilden ontvingen dit jaar weer 100.000 bezoekers op de 50 deelnemende bedrijven, verspreid over heel Vlaanderen. Onder meer Vlaams minister Jo Brouns en Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond en Landelijke Gilden, hielden gesmaakte toespraken op de officiële opening op het melkveebedrijf Perneel in Assenede.
Dit jaar zetten Boerenbond en Landelijke Gilden de schijnwerpers op de welvaart waar de bredere agrovoedingssector voor zorgt met 120.000 medewerkers. Centraal stonden de verschillende productieprocessen, de manier van leven en de hedendaagse methoden die te vinden zijn in de sector. Om het publiek mee te nemen in die hele keten zetten ook de verwerkende bedrijven Inex, Tiense Suiker en De Kruisberg hun deuren wagenwijd open.
De officiële opening van de 41ste Dag van de Landbouw had zondagmorgen plaats op het melkveebedrijf van Ronnie en Annick Perneel-Schepens en hun kinderen Maarten, Jonas en Hannah in Assenede in de provincie Oost-Vlaanderen. Het was er ook dit jaar weer gezellig druk met vertegenwoordigers uit onder meer de politiek – van lokaal, Vlaams en federaal tot Europees – en uit de hele agrovoedingsketen. Focus tijdens de toespraken lag op rechtszekerheid en duurzaamheid, want alles begint bij... onze boeren.
"De boeren en de hele agrovoedingssector zijn van groot, strategisch belang", aldus Vlaams landbouwminister Jo Brouns, die aan het gastgezin een Limburgse vla overhandigde. "Onze boeren hebben wel een perspectief nodig om die hoge verwachtingen waar te blijven maken. Dat doen ze, dat kunnen ze. We moeten hard verder werken aan dat perspectief en aan het respect voor onze Vlaamse landbouw."
"Boeren moeten eerlijke kansen krijgen om bijvoorbeeld (klimaat)investeringen te doen. We moeten de eerder gemaakte afspraken rond het stikstofakkoord nakomen. Dat is een grote uitdaging en daar willen we voor gaan. We mogen vanuit Brussel niet alles opleggen, want land- en tuinbouwers zijn op de eerste plaats ondernemers. Maar we moeten wel zorgen voor een duurzaam kader met voldoende rechtszekerheid. Pas dan kunnen boeren doen wat ze graag doen: boeren. We zullen blijven strijden om de gemaakte afspraken na te komen. En dat in functie van een duurzame voedselproductie in Vlaanderen mét toekomst. Het is vandaag eens te meer duidelijk: met deze Dag van de Landbouw tonen de vele bezoekers hun hart voor de Vlaamse landbouw.”
Minister van Landbouw Jo Brouns vult verder aan: “Onze landbouw staat voor een transitie. Het is voor Vlaanderen en voor onze lokale voedselproductie van cruciaal belang dat onze landbouwers alle kansen krijgen om deze transitie te doorstaan en hier sterker uitkomen. Ik geloof in de kracht van de Vlaamse land- en tuinbouw, die inderdaad tot de meest performante behoort op het gebied van ecologie, dierenwelzijn en duurzaamheid. Een dag als vandaag is dan ook enorm belangrijk om ook het brede publiek hierop te wijzen en iedereen te tonen hoe hard onze boeren werken om elke dag tot driemaal toe het voedsel op hun bord aan te leveren.”
Ook voor de gemeente Assenede is de opening van de Dag van de Landbouw op het bedrijf Perneel een evenement. David Vercauteren, schepen van Landbouw in Assenede, benadrukte ook het belang van onze boeren voor de voedselvoorziening.
Ronnie en Annick Perneel-Schepens en hun kinderen Maarten, Jonas en Hannah, die hun bedrijf openstelden voor de officiële opening van de 41ste Dag van de Landbouw bevestigen: “Mensen zijn steeds minder bezig met waar het eten op hun bord vandaan komt, zolang het maar goedkoop is. Dat speelt in het voordeel van buitenlandse bedrijven, die op grote schaal tegen een erg lage prijs kunnen produceren - soms zelfs zonder strikte kwaliteitscontrole. Als kleinschalig familiebedrijf kun je daar niet tegenop. We zetten vandaag dan ook met veel plezier onze deuren open om aan de mensen te tonen waar hun melk en yoghurt vandaan komt. We hebben een rendabel bedrijf dat qua duurzaamheid heel mooi in elkaar zit. We werken bijvoorbeeld met een wetenschappelijk gestuurde fokkerij. Door innovatie kunnen we focus leggen op een combinatie van hoge vet- en eiwitgehaltes in de melk, goede melkproductie en een hoge levensduur bij onze dieren. We hopen dat dergelijke landbouw ook in de toekomst een plaats blijft hebben in Vlaanderen.”
Bron: Boerenbond.