dvd

Dag van de Landbouw: onze lokale boeren gaan we hard nodig hebben

18 september 2022

De officiële opening van Dag van de Landbouw op de Jerseyhoeve in De Haan, onder meer bijgewoond door Vlaams landbouwminister Jo Brouns, Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens en heel wat genodigden uit de agrovoedingssector, was traditioneel het startmoment van de jaarlijkse hoogdag voor de land- en tuinbouw in Vlaanderen. "De Vlaamse regering moet de landbouwsector steun bieden in het kader van het stikstofakkoord én de energiecrisis", liet Vlaams landbouwminister Jo Brouns op de opening optekenen.  De minister wil de sector ten volle steunen in de uitdagingen op vlak van energie en stikstof.

Op zondag 18 september, de 40ste editie van Dag van de Landbouw, zetten 51 heel uiteenlopende land- en tuinbouwbedrijven in heel Vlaanderen hun deuren open voor het grote publiek. De organisatie van Dag van de Landbouw is in handen van Boerenbond en Landelijke Gilden.

“We zijn blij dat we de opening van Dag van de Landbouw hier op de Jerseyhoeve mogen doen: het is een prachtvoorbeeld van onze dynamische land- en tuinbouwsector. 40 jaar geleden is het hier allemaal begonnen, toen al werd deelgenomen aan de eerste editie", aldus Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. "Alle deelnemende bedrijven weerspiegelen de rijkdom aan sectoren en ondernemingsvormen van onze Vlaamse land- en tuinbouw."

Onze Vlaamse boeren en tuinders zijn wereldtop

“Dag van de Landbouw heeft de voorbije 40 jaar een lange weg afgelegd, maar van een veroudering of een midlife crisis is voorlopig helemaal geen sprake. Wel integendeel”, aldus Lode Ceyssens.

dcd
dcd

Jaarlijks trekt Dag van de Landbouw zo’n 100 000 bezoekers en recent is dit aantal nog eens aangedikt met de nieuwe mediapartnerschappen (via partner Radio 2 bereikten we vorig jaar 1,2 miljoen luisteraars) en via onze digitale kanalen (1,3 miljoen unieke bezoekers via de Facebook-pagina van de Dag van de Landbouw, 56.000 bezoekers aan de website www.dagvandelandbouw.be).

“We moeten het belang van die lokale voedselproductie verder naar waarde schatten, zeker in de huidige hoogst onzekere context. Nu dus meer dan ooit. Boeren produceren niet enkel voedsel voor mens en dier, of zijn bezig met sierplanten en bomen… Ze zorgen voor tal van andere zaken: energie van eigen bodem, ons karakteristiek landschap, biodiversiteit en een ruimte voor recreatie en zorg. De consumenten hebben waardering voor wat land- en tuinbouwers doen. Dat merkte ik bij de start van onze campagne met de winkeltassen. We vullen vandaag die boodschappentassen en willen dat morgen ook nog blijven doen. De reacties bij de start van onze actie met winkeltassen waren hartverwarmend.”

xcx
fvf

Na de openingsspeech van Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens nam Vlaams landbouwminister Jo Brouns het woord. “Ik kom heel graag naar De Haan, mijn favoriete plaats als ik naar de kust kom. Dat is toch ongeveer 240 km rijden vanuit Limburg. Toen ik naar hier kwam, werd het mij nogmaals duidelijk: het Vlaamse landschap is een kleine stukje aarde, waar we alle mooie functies moeten combineren: wonen, industrie, natuur en landbouw. Dat is en blijft een hele grote uitdaging."

"Dank aan Steffie en Bruno van de Jerseyhoeve, de gastheren van deze opening. Dank ook aan de organisatoren en aan alle vrijwilligers. Het is heel belangrijk om op een Dag van de Landbouw de band tussen boer én burger te versterken. Zo wordt nogmaals getoond hoe belangrijk deze sector is voor het voedsel van vandaag en van morgen. Het zou elke dag een Dag van de Landbouw zou moeten zijn, zoals moederdag."

"Er zijn heel veel uitdagingen: de oorlog in Europa, de maatschappelijke veranderingen, het klimaat, de moeilijke prijsvorming. Ik voel vandaag een zekere kwetsbaarheid. Zeker als het gaat om een zelfvoorzienend zijn in onze basisbehoeften, zoals energie en voeding. We moeten de uitdagingen samen aanpakken, in overleg met de Vlaamse land- en tuinbouwer. Het zal moeilijk zijn de komende jaren, maar we gaan het samen doen.”

“Dit moment is er om elkaar niet los te laten, om elkaar vast te houden. Hoe groot de uitdaging ook is, er zijn veel kansen. We moeten blijven uitgaan van de kracht van onze land- en tuinbouw. We zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is. We zijn trots op onze kwalitatief hoogstaande, dynamisch, veerkrachtige, innovatieve en diverse sector.”

Ook het stikstofakkoord kwam aan bod op de Dag van de Landbouw. "We staan aan de vooravond van een belangrijke transitie. Het is belangrijk dat we dat samen doen met de landbouwsector en dat we hen kansen geven om dat waar te maken", zegt minister van Landbouw Jo Brouns.

De opening van de 40ste Dag van de Landbouw had plaats op de Jerseyhoeve in De Haan. Steffie: “We zijn heel trots dat de opening van deze Dag van de Landbouw hier is. We zijn fier op wat we doen, en dragen de liefde voor ons vak uit.”

Een voorstelling van het bedrijf vind je hier

Bron: Boerenbond.

cvc
fvf
fvf
vff