Copa-Cogeca: EU vermijdt grote valkuilen bij de EU-schoolregeling

9 mei 2023

Tijdens de plenaire vergadering van het Parlement die in Straatsburg is gehouden, hebben de leden van het Europees Parlement het verslag over de tenuitvoerlegging van de schoolregeling voor groenten, fruit, melk en zuivelproducten met een duidelijke meerderheid aangenomen (534 voor, 57 tegen en 23 onthoudingen). Copa en Cogeca zijn verheugd over de goedkeuring van het rapport van Europarlementariër Carmen Avram (S&D, RO).

De EU-schoolregeling, een echt vlaggenschip van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, heeft ervoor gezorgd dat miljoenen studenten in de EU tijdens hun opleiding voedzaam voedsel krijgen. Bovendien verbetert deze regeling de kennis van studenten over hoe voedsel wordt geproduceerd door middel van essentiële educatieve maatregelen, zoals boerderijbezoeken en de strijd tegen voedselverspilling.

De landbouwgemeenschap in de EU is zeer ingenomen met de oproep om het budget te verhogen en meer in het bijzonder om de educatieve maatregelen te versterken. Na een solide stemming in COM AGRI hebben de leden van het Europees Parlement het verslag officieel goedgekeurd, waarmee verdere relevante wijzigingen voor Europese landbouwers en landbouwcoöperaties zijn aangenomen.

Geen toegangspoort voor ideologie

Om geloofwaardig te blijven, moest dit programma feitelijk blijven en geen toegangspoort tot ideologie zijn. Europarlementariërs hebben ervoor gezorgd dat plantaardige dranken niet in de regeling zullen komen, ondanks zware druk om dit te doen; dus het verwerpen van verschillende amendementen die in de plenaire vergadering zijn ingediend.

Bovendien, omdat ze voornamelijk worden geproduceerd met niet-Europese inputs (wat indruist tegen het principe van de "korte toeleveringsketen"), zijn deze producten geen vervanging voor zuivelproducten. Studies hebben aangetoond dat plantaardige dranken op geen enkele manier vergelijkbaar zijn in termen van voeding, met zuivelproducten.

"We verwelkomen ook de indicatie van een sterke marktgestuurde aanpak voor biologische consumptie", stellen Copa en Cogeca. Ze roepen de Commissie nu op om goed te kijken naar wat de leden van het Europees Parlement zijn overeengekomen en een herziening van de regeling voor te bereiden die ambitieus genoeg is om het goede werk van de rapporteur en de schaduwrapporteurs te weerspiegelen.

Bron: Copa-Cogeca, foto: Oog voor lekkers.