Cera vierde Internationale Dag van de Coöperaties in BelOrta

Op zaterdag 6 juli vierde Cera, een van de grootste coöperaties in ons land met meer dan 400.000 vennoten, de Internationale Dag van de Coöperaties met een groots opgezet Festival van de Coöperaties. Dit evenement vond plaats bij de groente- en fruitveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver en trok meer dan duizend enthousiaste bezoekers.

Bijna twee op de tien Belgen zijn aandeelhouder van een coöperatieve onderneming. De Internationale Dag van de Coöperaties, die elk jaar op de eerste zaterdag van juli wordt gehouden, benadrukt dat de relatie tussen aandeelhouders en coöperaties verder reikt dan louter financiële betrokkenheid. Dit werd voorbije zaterdag duidelijk toen meer dan 1000 vennoten van Cera bijeenkwamen in BelOrta om deel te nemen aan het festival en het belang van coöperaties te vieren.

Wereldwijde viering

Wereldwijd werd de 102de Internationale Dag van de Coöperaties gevierd door drie miljoen coöperaties en hun miljard vennoten. Het wereldwijde ‘feestcomité’ bestond onder meer uit The International Cooperative Alliance (ICA), de Verenigde Naties (VN) en the International Labour Organization (ILO). Deze organisaties roepen coöperaties op om te tonen hoe zij bijdragen aan een duurzame toekomst.

Een divers aanbod

Cera organiseerde het Festival van de Coöperaties om de veelzijdigheid en de kracht van coöperaties te tonen. In Vlaanderen vond het evenement plaats op de site van BelOrta in Sint-Katelijne-Waver, terwijl in Wallonië het festival werd gehouden bij Agricoeur in Les Bons Villers. 

Bezoekers konden al belevend en proevend kennismaken met de werking en het aanbod van meer dan 20 diverse coöperaties. Deze varieerden van een academische boekhandel tot een wijncoöperatie, en van een coöperatie van schrijnwerkers gespecialiseerd in tiny houses tot de groente- en fruitveiling BelOrta zelf.

Boerenbond vertegenwoordigd

Ook Boerenbond was aanwezig op het Festival van de Coöperaties bij BelOrta. Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur, maakte samen met Luc Peeters van BelOrta een rondgang langs de verschillende standen en activiteiten. De aanwezigheid van Boerenbond benadrukte de sterke band tussen landbouwcoöperaties en de bredere coöperatieve beweging in België. Cera en Boerenbond werken op verschillende vlakken ook nauw samen. 

Een geslaagde eerste editie

Het Festival van de Coöperaties was een succesvolle eerste editie, waarbij Cera erin slaagde om meer dan duizend vennoten en andere geïnteresseerden te betrekken bij de viering van de Internationale Dag van de Coöperaties. Door de samenwerking met diverse coöperaties uit verschillende sectoren bereikte Cera een breed publiek en informeerde over de waarde en het belang van coöperatieve ondernemingen.

Duurzaam en rechtvaardig

Met dit festival heeft Cera niet alleen haar eigen vennoten, maar ook de bredere samenleving laten zien hoe coöperaties kunnen bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige toekomst. Het evenement bij BelOrta is een voorbeeld van hoe coöperatieve samenwerking niet alleen economisch, maar ook sociaal en ecologisch van grote waarde kan zijn.

Bron: Boerenbond/Cera.