Cartoon_Cera

Cera 130 jaar oud maar springlevend

De roots van de coöperatieve vennootschap Ceragaan gaat 130 jaar terug, toen de eerste spaar- en kredietkas volgens het gedachtegoed van Raiffeisen het licht zag. Wat in 1892 in Rillaar begon, groeide uit tot CERA Bank. In 1998 fuseerden CERA Bank, Kredietbank en ABB Verzekeringen tot KBC Groep. Cera groeide verder als coöperatie en is klaar voor de toekomst.

Cera is een financiële coöperatie en heeft drie opdrachten: als kernaandeelhouder mee zorgen voor de stabiliteit en ontwikkeling van KBC Groep, via de kracht van samenaankoop voordelen bieden aan haar vennoten op tal van producten, diensten en evenementen en tot slot via de samenwerking met meer dan 700 organisaties zorgen voor een positieve impact in de samenleving.

Momenteel zijn er ongeveer 390.000 vennoten die minstens een aandeel van 50 euro hebben.

Om van de interessante voordelen en kortingen voor festivals, pretparken, evenementen allerhande, etentjes, reizen, wijnen, mode, huishoudartikelen enz. te kunnen genieten, moet een vennoot minstens voor 600 euro aandelen hebben.

Door vennoot te worden van Cera steun je dus de verankering van een van onze belangrijkste financiële groepen in eigen land, steun je een massa sociale projecten en werk je mee aan het opstarten en begeleiden van een hele reeks coöperatieve vennootschappen.

En er bovenop krijg je nog een mooi dividend op je aandelen dat meestal een pak hoger ligt dan de rente op een spaarboekje. Het dividend is evenwel niet gegarandeerd De roerende voorheffing van 30% die bij de uitbetaling wordt ingehouden, kun je recupereren via jouw personenbelasting.

Innovatieve ideeën komen best van onderuit.

De Notenkrakken

Cera organiseert dit jaar een leuk initiatief: de ‘Notenkrakken’. Daarbij is het de bedoeling dat mensen hun okkernoten (die ze toch niet allemaal zelf kunnen opeten) inleveren in een van de vele verzamelpunten van Cera. De noten worden gekraakt in een aantal zorgateliers en nadien geperst in een artisanale olieperserij. Deze notenolie zal vanaf maart volgend jaar te koop zijn via de website van Cera en in een aantal deelnemende ateliers.

Door al deze kleine beetjes noten samen te brengen, bouwt Cera aan een warme samenleving: Mensen ontmoeten andere mensen, gaan een handje helpen bij familie, vrienden of buren en ze zorgen mee voor een lokaal en lekker eindproduct: de walnotenolie.

Heb je zelf noten teveel of ken je mensen in de buurt of de familie die noten teveel hebben, verwijs ze zeker naar deze website, daar vind je een kaartje met de meer dan 80 inzamelpunten.

Meer info: www.cera.coop/nl/particulieren/cera-extra/20210917_notenkrakken

Vennoot worden

Vennoot worden is heel eenvoudig via de weblink:  www.cera.coop/nl/cerafeeling.

Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt om met kennis van zaken te beslissen. Je wordt vennoot als je minstens één aandeel koopt van 50 euro. Maximaal mag je voor 5000 euro aandelen aankopen per persoon. Als je je kinderen een leuke cadeau wil doen voor de eindejaarsfeesten, is dit zeker een te overwegen mogelijkheid.

Wie intekent voor uiterlijk 30 november 2022, ontvangt  trouwens ook nog een originele notenkraker.

Vennoot worden kan ook via je lokale KBC-kantoor, via KBC Live of via de app KBC Mobile, bij Extra diensten.


 

 
Opleidingen voor coöperatiebestuurders

Vanuit haar opdracht om de coöperatieve gedachte te stimuleren en te ondersteunen, organiseert Cera regelmatig vormingsactiviteiten voor bestuurders van coöperaties. Dat kan dan gaan over zeer grote coöperaties zoals veilingen en melkerijen maar ook over kleine coöperaties die  of zich focussen op specifieke niches.

Hier vind je meer info.

Een eerste belangrijke vorming in het aanbod van Cera is deze cursus:

Cursus voor bestuurders van coöperaties (4 woensdagen, telkens van 10 tot 17 uur). Nadien kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan de gastlocatie. 's Middags wordt een broodjeslunch voorzien.

  • Woensdag 30 november: De coöperatie als unieke bedrijfsvorm / Coöperatief landschap / Missie, visie en strategie
    Locatie: Cera, Muntstraat 1, 3000 Leuven
  • Woensdag 14 december: Jouw coöperatie goed besturen
    Locatie: BelOrta, Mechelsesteenweg 120, 2860 Sint-Katelijne-Waver
  • Woensdag 11 januari 2023: Toezicht op het financiële en operationele beleid
    Locatie: Belgische Fruitveiling (BFV), Montenakenweg 800, 3800 Sint-Truiden
  • Woensdag 25 januari 2023: Ledenbetrokkenheid / Innovatie en coöperatie
    Locatie: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), food pilot, Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle

Het inschrijvingsgeld voor de hele cursus bedraagt 395 euro (excl. btw). Als er meerdere deelnemers zijn van eenzelfde coöperatie gelden daarvoor lagere tarieven.

Meer info: infocoop@cera.coop, tel. 016 27 96 88.

Cera Coop-workshop 'Starten met of bij een coöperatie'

Donderdag 15 december van 9.30 tot 14.30 uur.

De stap zetten om samen een coöperatieve onderneming op te zetten is een mooie, maar complexe uitdaging. Je hebt immers een ganse weg af te leggen: van coöperatief idee richting een coöperatief ondernemingsplan, tot het oprichten van (of omvormen tot) en de eerste stappen van de coöperatieve vennootschap.

Na afloop weet je of dit het juiste ondernemingsmodel is voor jouw idee. Indien je dit wenst, start Cera nadien een individuele begeleiding op.

  • Waar: Cera, Muntstraat 1, 3000 Leuven (op 10 min. stappen van het station van Leuven)
  • Wanneer: Donderdag 15 december 2022 van 9.30 tot 14.30 uur
  • Prijs: 20 euro.
  • Doelgroep: mensen die een coöperatie willen oprichten of hun huidige zaak willen omvormen tot een coöperatie, (nieuwe) bestuurders, actieve coöperanten, managers en medewerkers van coöperaties, mensen die sterk geïnteresseerd zijn in het coöperatieve ondernemingsmodel.

Meer info: www.cera.coop/nl/cooperaties/kalender, infocoop@cera.coop of 016 27 96 88

Boerenbond en Cera slaan al jaren de handen in elkaar

Cera gelooft in coöperaties, maar ook in innovatie. Sinds 1999 slaan Cera, Boerenbond en in een verdere fase ook KBC de handen in elkaar. Wat begon als een project mondde uit in het Innovatiesteunpunt. Deze vzw, die nu helemaal opgenomen is in de Boerenbondwerking, heeft als doel onze Vlaamse land- en tuinbouw toekomstgericht en ‘maatschappijgedragen’ te versterken.

De innovatiewerking inspireert, adviseert en begeleidt land- en tuinbouwers om nieuwe producten en diensten op de markt te brengen, productieprocessen aan te passen en/of nieuwe afzetmarkten te verkennen en dit al dan niet in (coöperatieve) samenwerking met anderen.

Doorheen de jaren werden grenzen verlegd in de uitrol van de korte keten, diverse verbredingsactiviteiten, Groene Zorg, energie- en watermanagement, omschakeling naar bio, technologische ontwikkelingen en implementaties allerlei, waarbij vooral bewaakt wordt dat ideeën gedragen worden door de land- en tuinbouwers en liefst van onderuit komen.

Cera zet zo mee zijn schouders onder agrarische innovaties met aandacht voor de boeren en hun ruime omgeving.