Cedric Van Goethem: "We doen alles voor gezonde kippenkweek"
Het stikstofdossier hangt als een zware schaduw over de veehouderij en leidt tot veel onzekerheid op de bedrijven. Gelukkig zijn er nog jonge ondernemers die zich niet laten afschrikken en met veel goesting en passie aan de slag gaan in de sector. Zo iemand is Cedric Van Goethem. Nadat hij de stiel leerde van zijn ouders koos hij er in 2019 voor om zelf een vleeskippenbedrijf te starten. “Kip blijft een heel mooi vermarktbaar product in binnen- én buitenland”, gelooft Cedric rotsvast in de toekomst.
Cedrics grootouders baatten in Vrasene een gemengd bedrijf uit met koeien, varkens en vleeskippen. Toen zijn ouders dat bedrijf overnamen, bouwden zijn grootouders daarnaast twee nieuwe vleeskippenstallen en een huis. “Van jongs af aan sprong ik samen met mijn broers Maarten en Elias tijdens drukke momenten bij op het ouderlijk bedrijf”, vertelt Cedric. “We vernieuwden de twee oude stallen van mijn grootouders en bouwden een emissiearme stal bij, met zes heaters die voldoen aan de strengste norm.
Alles voor bioveiligheid
Cedric is lid van de provinciale vakgroep Pluimvee Oost-Vlaanderen. “Zo krijg ik de info rond actuele dossiers uit eerste hand, kan ik mijn inbreng doen en doen we voorstellen om bijvoorbeeld de vogelgriep aan te pakken. Bioveiligheid is daarbij cruciaal. Bij ons worden de wielen van de vrachtwagens bij het in- en uitladen van de kippen én de machine voor het uitladen van de kippen ontsmet. Tijdens de ronde komt er niemand in de stal, zelfs de pluimveedierenarts niet. Heb ik een probleem met enkele kippen, dan haal ik er een naar buiten. En als je de stal betreedt, moet je bedrijfskledij en -schoenen aantrekken en worden je schoenen ontsmet. Zo verkleinen we het risico op insleep van ziektes. Onze sector is voldoende gemoderniseerd om diverse parameters in het oog te houden en te volgen hoe kippen zich voelen en gedragen.”
Als we onze kippen niet goed verzorgen, verdienen we er niets aan.