Campagne ‘Modder op de weg’ afgetrapt

21 oktober 2021

Gouverneur Decaluwé gaf vorige week in Wijtschate de aftrap voor de campagne ‘Modder op de weg’. Op het landbouwbedrijf van Bert en Karolien Hanssens-Mostaert was de gouverneur dit jaar te gast. Na 20 jaar volgen een aantal wijzigingen in deze campagne. Maar belangrijk blijft het wederzijds respect en begrip, zowel van de weggebruiker als van de landbouwer.

Lancering in de Westhoek

Gezien de link met het Leaderproject ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’ gebeurde de lancering niet toevallig in de Westhoek. In dit project richt men zich op verkeersveiligheid waarbij alle weggebruikers gesensibiliseerd worden. Deze campagne heeft dezelfde boodschap: wederzijds respect. De landbouwers doen het nodige om zo snel mogelijk de weg terug proper te krijgen, maar matig bij het zien van de verkeersborden, en bijgevolg ook de landbouwvoertuigen, zeker je snelheid.

Na 20 jaar

De campagne loopt nu het hele jaar, gezien modder op de weg niet enkel een najaarsfenomeen is. Naast de landbouwers worden ook bouwwerven mee opgenomen in de campagne, want niet enkel door landbouwwerkzaamheden wordt er modder veroorzaakt, ook door werken aan wegen en gebouwen kan modder onveilige situaties creëren. Ook deze groep wordt meegenomen in de campagne. Ten slotte communiceert men het nummer 1700 en www.meldpuntwegen.be indien er geen verkeersbord staat en er geen incidenten zijn. 

Verkeersborden

De verkeersborden worden aan de gemeenten aangeboden in twee groottes. Niet alle gemeenten in West-Vlaanderen nemen actief deel, maar informeer zeker bij je contactpersoon/meldpunt bij de gemeente. Het is alvast van belang om tijdens werkzaamheden de borden te plaatsen en na het schoonmaken deze ook weg te nemen.

Het doel van de campagne is duidelijk: zo weinig mogelijk verkeersongevallen en valpartijen ten gevolge van modder op de weg.