Boeiend seminarie over bio en bezoek aan glastuinbouwer Vitaetom

8 juni 2023

Minister Jo Brouns stelde op 24 april het nieuwe Strategisch Plan Bio (SPB) voor. Het plan heeft ambitieuze doelstellingen zoals een sterke groei van de consumptie, gevolgd door een sterke groei van de productie.

Het realiseren van een groeiende consumptie wordt sterk ondersteund door het promoten van de bio producten. Deze promotie wordt onder meer door de retail, de kleinhandel en Bioforum gevoerd. Maar vanuit de Vlaamse overheid wordt er een sterke inspanning gevraagd van VLAM om de bio consumptie op een hoger niveau te brengen.

Meer zichtbaarheid geven aan bio

Met deze operationele doelstelling in het achterhoofd wil VLAM de vroegere traditie van een Bioweek terug opnemen. Maar voor 2023 was de timing te krap om nog tot een volwaardige uitwerking van een bioweek te komen. Daarom werd er voor dit jaar gekozen voor een light versie. Deze bestond uit twee belangrijke initiatieven: het bioseminarie en de persrondleiding.

Door corona was de jaarlijkse traditie van het bio seminarie stilgevallen. We hoopten ieder jaar om het toch ergens te kunnen laten doorgaan, maar het is ons nu pas gelukt. En met succes! De woelige jaren vanaf 2020 gaven ons heel veel stof om te bespreken en over na te denken.

Kris Michiels, marketingadviseur VLAM, bracht ons in een bevlogen presentatie inzicht bij over hoe de bio markt geëvolueerd is. Er waren gegevens over het eet- en aankoopgedrag van de Vlaming, we leerden meer over de evolutie van de bio bestedingen in Vlaanderen en tenslotte gaf hij ons ook inzicht in het belang van ‘lokaal’.

Als tweede deel van dit seminarie brachten twee bedrijven hun zicht op samenwerking binnen de bio sector en leerden we uit hun voorbeeld. Het ging om La vie est belle, BioVLAM winnaar in 2021 en Bioplanet, genomineerde voor de BioVLAM in 2022.

Tenslotte werden ook de 5 genomineerden bekend gemaakt voor de verkiezing van de BioVLAM 2023. Het gaat om de volgende bedrijven: Hierford uit Rollegem, ’t Klokhuis uit Zwevegem, De Kromme Boom uit Oostakker, Omage uit Mariakerke en Marc Van Hove uit Bekkevoort. In september zal de laureaat BioVLAM 2023 worden bekendgemaakt.

Op bezoek bij Vitaetom

Als tweede activiteit koos de sectorgroep bio van VLAM om een persrondleiding te organiseren op het bioglasgroentebedrijf Vitaetom van Koen Van Hauteghem. De interesse voor deze persrondleiding was groot en we mochten zelfs twee journalisten uit Nederland verwelkomen. Koen startte met een stukje geschiedenis van zijn bedrijf. Alles begon in de jaren vijftig met zijn grootvader Maurice die naast zijn werk als dokwerker ook wat aardbeien begon te kweken.

In de jaren zeventig werd hij bijgestaan door zijn zoon Walter die later het bedrijf overnam en de stap naar glasgroenten zette op substraat. In 1997 kwam Koen zelf mee in het bedrijf. Er werd al een snel een WKK-installatie geïntegreerd in de bedrijfsvoering en in 2010 werd de oude installatie vervangen door een nieuwe, maar nu onder eigen beheer.

Rond 2015 begon er een zoektocht naar een alternatieve aanpak in het bedrijf. Diverse pistes werden overwogen, maar de bio piste haalde het uiteindelijk. Toen kon men op 3 maanden de omschakeling maken van substraatteelt naar bio in de volle grond onder glas. Een haalbare kaart voor het bedrijf waar zowel vader Walter als Koen zelf helemaal geen spijt van hebben.

Dat Vitaetom een familiebedrijf is wordt duidelijk als zowat iedereen meehelpt in het bedrijf. Naast Koen zorgt zijn zus Annelies voor heel wat van de administratie, maar houdt zij het gehele biologische leven in de serre in de gaten. Iedere morgen loopt ze tussen de planten om te zien hoe zowel de ziekten en plagen als de natuurlijke bestrijders zich ontwikkelen. Zo kan er tijdig ingegrepen worden met het aanpassen van de natuurlijke vijanden als er zich een onevenwicht tussen plaag en bestrijder zou voordoen.

Tomaten, paprika’s en komkommers

Bij Vitaetom worden er meerdere soorten tomaten geteeld, meerdere soorten paprika’s en ook nog gewone en mini komkommers. Dit allemaal in goede afspraak met de collega glasgroentetelers die leveren op Belorta. In de serre zagen we dat de eerst geplante komkommers al gerooid waren en dat er al een deel nieuwe geplant zijn die binnen de kortste keren opnieuw dagverse komkommers zullen geven.
 

fvf
fvf
fvf

Het bedrijf is ook een ‘zorgboerderij’ want wekelijks komen er meerdere zorgbehoevenden meehelpen op het bedrijf. Zo komt er op dinsdag een klas van Koen zijn vrouw die in het bijzonder onderwijs werkt. Zo krijgen deze jongeren een zinvolle dag dagbesteding en voelen ze zich gewaardeerd in deze omgeving.

Eerder werd er al een ‘Boer in de kijker’ over dit bedrijf gepubliceerd in ‘Boer&Tuinder’ van 27 oktober 2022. Dit artikel vind je hieronder.

 

Bron: Boerenbond.