fgf

Blijf op elk bedrijf waakzaam voor de Afrikaanse Varkenspest

21 augustus 2023

De Afrikaanse Varkenspest (AVP) is in vele (Oost-)Europese landen nog volop aanwezig. België herwon zijn vrije status sinds eind 2020. Toch moeten we waakzaam blijven. Veel van onze werknemers genoten de afgelopen weken van een welverdiende vakantie bij hun familie in hun thuisland. Binnenkort keren ze terug op ons varkensbedrijf.  

Het is aangewezen om hun aandacht te vestigen op het feit dat ze terugkeren naar een AVP-vrij land. Vraag hen dus om geen voedingsmiddelen (zeker geen vleeswaren) mee te brengen uit hun thuisland.

Hoe verspreidt het virus zich?

Het uiterst besmettelijke virus – dat dodelijk is voor varkens, maar ongevaarlijk voor de mens - kan zich hierin namelijk gedurende een lange tijd ongemerkt manifesteren. De verspreiding van het virus gebeurt enerzijds door besmette dieren, transport (vrachtwagens en personenwagens) en mensen die in contact zijn geweest met het virus, maar anderzijds ook via eten en drinken, vooral vlees en vleeswaren.

Het is belangrijk dat we verspreiding van het virus met z’n allen tegengaan en we strikte maatregelen op het vlak van bioveiligheid toepassen. Dit geldt ook voor ons en onze trouwe werknemers. Was dus regelmatig je handen, trek schone bedrijfskledij en schoeisel aan en ontsmet de laarzen geregeld.

Bron: sectorconsulent Ellen de Jong/Boerenbond.