Beredeneerd met pensioen gaan

13 april 2023

Stoppen is moeilijker dan beginnen. Deze uitdrukking horen we vaker. Zeker in de huidige context waar alles duur is en de regelgeving het soms zeer complex maakt. Maar op een gegeven moment kan, mag of moet je de knoop doorhakken en beslissen wanneer je loopbaan zal stoppen of je kan afbouwen. Gedurende twee goedgevulde dagen krijg je alle inzichten mee die jou en je partner helpen om de juiste beslissingen te nemen.

Twee goedgevulde dagen

We brengen je een overzicht van aandachtspunten en regels die aan bod komen bij een stopzetting en pensioen. Het gaat dan over zeer praktische zaken zoals hoe je een successieplanning kan maken en je eigendommen kan regelen in het kader van het nieuwe erfrecht. Ook gaan we dieper in op het pensioen zelf: kan je vervroegd met pensioen gaan, hoeveel pensioen ontvang je dan, hoeveel mag je bijverdienen in bijberoep, zijn er belangrijke aandachtspunten maar ook wat het met je doet als mens om te stoppen.

Daarnaast zullen we ook aandacht schenken aan de concrete stopzetting, verkoop, overdracht van productierechten, alternatieven voor de gebouwen, verhuur van de gronden enzovoort. De lessen worden telkens gegeven door specialisten in de materie.

Tijd voor discussie en ervaringsuitwisseling

Aangezien de cursus in zijn geheel te volgen is in een beperkte groep is het een meerwaarde dat je onderling met collega’s ervaringen kan uitwisselen. Deze cursus volg je in zijn geheel, individueel of als koppel (al raden we dit laatste ten zeerste aan).

Ook als je pas over enkele jaren de pensioenleeftijd bereikt, kan een deelname nu al nuttig zijn. Zo geef je jezelf wat meer tijd om praktische zaken te overdenken en te regelen. Een dergelijke beslissing neem je immers best weldoordacht.

Praktisch

De lessen zijn specifiek voor bedrijfsleiders zonder opvolger. De cursus vindt plaats op 4 en 11 mei in het Koetshuis in Bokrijk (Craenevenne 131, Genk). We starten om 9.30 uur en eindigen om 16.30 uur . Er wordt telkens een warm middagmaal voorzien.

Inschrijven is verplicht via limburg@boerenbond.be, op 011 30 37 00 of via onze website (ten laatste op 28 april). De kostprijs bedraagt 90 euro per persoon of 140 euro per koppel (inclusief twee maaltijden en drank) voor leden. De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het juiste bedrag op rekening van provinciaal bestuur Boerenbond Limburg BE12 7360 0257 3392.