Sinds de uitbraak van ToBRFV heeft BASF actief gezocht naar en oplossingen geboden aan telers in de strijd tegen dit virus. Naast het aanbieden van tomatenrassen sinds 2020, worden nieuwe rassen die resistent zijn tegen ToBRFV getest om in 2023 op de markt te worden gebracht en nog beter aan de behoeften van telers en de markt tegemoet te komen.

Het assortiment van Nunhems® biedt momenteel een reeks resistente tomatenrassen. Deze voldoen allemaal aan de eisen van de verschillende niveaus van de waardeketen. Naast productiviteit en plantgezondheid, bieden deze rassen aspecten als smaak, kleur en uiterlijk die aansluiten bij de eisen van de huidige markt.

“In 2020 lanceerden we ons eerste ToBRFV-resistente tomatenras Teenon F1 in Mexico”, herinnert Maria Muschitiello zich, Product Development Coordinator of Tomato Fresh bij BASF Vegetable Seeds. “Een jaar later introduceerden we nog vier rassen, te weten Blindon, Brovian, Strongton en Azovian, allemaal saladettetomaten met een goede resistentie tegen ToBRFV en een groot aanpassingsvermogen aan verschillende warmere klimaten, waaronder Spanje, Turkije en Marokko. Op dit moment hebben we een commercieel assortiment met Vitalion, een cherrytomaat met een intense smaak, zowel geschikt voor de hightechteelt in Nederland als voor de teelt in Canada.”

BASF gaat door met het introduceren van nieuwe rassen die in vele landen voor verschillende segmenten geteeld kunnen worden.

BASF biedt duurzame oplossingen die lang meegaan. “Met de resistentie dragen we bij aan de continuïteit van het gewas en de productie van commerciële vruchten. En dat is precies wat we succesvol hebben bereikt”, aldus Geert Janssen, R&D Crop Lead Solanaceae.

Bron: BASF.