Barema-onderhandelaars bezoeken twee pioniers

23 mei 2023

Boerenbond, SBB en enkele geëngageerde telers onderhandelen jaarlijks de barema’s voor groenten, fruit en sierteelt barema’s. Hun input is een grote meerwaarde. De tuinbouwconsulenten organiseerden op 11 mei een uitstap om hen te bedanken.

Eerste halte was Festicup in Aarschot. Dit jonge bedrijf in volle expansie verkoopt en verhuurt herbruikbare bekers. Daarnaast zorgen ze voor een professionele reiniging ervan. Van pioniers in een garage groeide het bedrijf uit tot een van de twee grote spelers in deze branche. We leerden dat het bedrijf uitdagingen kent waar ook onze tuinbouwers mee geconfronteerd worden: seizoensgebonden arbeidspieken, voedselveilig werken, automatisatie en water- en energiebesparing.

Wist je trouwens dat je drankje langer koel blijft in een plastic beker dan in een glas? Een reden te meer om voor duurzaam te gaan.

Chiconettes

Vervolgens trok de groep naar het bedrijf van Bart Bruynincxx die in Messelbroek zijn Chiconettes teelt. Bart was de eerste in heel Europa om zich exclusief toe te leggen op de teelt van miniwitloof. Omdat hij de productie goed kan plannen met zijn hydrocellen, kan hij afspraken maken over volumes én prijzen met de afnemers.

In een poging een antwoord te bieden op de hoge energieprijzen, liggen de daken van de drie bedrijfsgebouwen vol zonnepanelen en werden alle lampen recent vervangen door leds. Het bedrijf gebruikt energiezuinige motoren en doet aan warmterecuperatie.

Afscheid Gery Phlypo

‘s Avonds zwaaiden de barema-onderhandelaars Gery Phlypo (SBB) uit die na meer dan 20 jaar aan de onderhandelingstafel op welverdiend pensioen gaat (zie ook Boer&Tuinder 21 van 25 mei). 45 telers, consulenten en ex-consulenten penden hun wensen voor Gery neer. Samen met hele wat anekdotes werden deze verzameld in een exclusief exemplaar van Boer&Tuinder. Gery sprak dan ook ontroerd zijn dank uit voor de vele mooie jaren samen.

Bron: Boerenbond.