proxani

Arvesta lanceert Proxani als tweede veevoedermerk

18 oktober 2023

Arvesta bundelt de activiteiten van het overgenomen ForFarmers België met het eigen Dumoulin voortaan onder één merk: Proxani. Proxani zal naast Aveve een tweede evenwaardig veevoedermerk worden. “Aveve en Proxani vullen elkaar mooi aan. Met deze lancering tonen we ons geloof in de toekomst van de sector”, aldus Dirk Van Thielen.

Dirk Van Thielen is business Unit Director Animal Nutrition bij Arvesta. Hoewel de overname van de activiteiten van ForFarmers België al in het voorjaar werd aangekondigd, is de overname pas deze maand officieel bezegeld. “De overname paste heel goed bij onze strategie. ForFarmers België beleverde veel sterke bedrijven en had daarbij veel aandacht voor adviesverlening, knowhow en kwaliteit. Dat past ook bij ons”, aldus Van Thielen.

Productie, mensen en knowhow

Ter herinnering: ForFarmers België was gebouwd op de activiteiten van Hendrix-Haeck met vestigingen in Ingelmunster en Izegem. Daar kwam in 2019 nog de activiteiten bij van Voeders Algoet uit Zulte. FormFarmers België stond dus vooral sterk in het Westen van het land. Met de overname neemt Arvesta naast twee productiesites, ook de mensen en knowhow over. “ForFarmers gebruikte heel wat interessante tools voor bijvoorbeeld rantsoenberekeningen en kengetalmanagement. Die tools nemen we ook mee en zullen we verder gebruiken.” Daarnaast was ForFarmers actief in brijvoeding en geitenvoeders. Ook die activiteiten worden binnen Proxani verdergezet.  
 

proxa
Proxani
Andere aanpak

Al van het in begin bij de overname stond vast dat de ForFarmers-boeren zich niet noodzakelijk thuis zouden voelen bij de Aveve-aanpak. “Aveve-klanten hechten belang aan de relatie met en de persoonlijke begeleiding vanuit de lokale Aveve-zaakvoerder uit hun regio. Ze kunnen kritisch zijn, maar voelen zich ook verwant met de community Aveve. Veehouders met een geschiedenis bij ForFarmers voelen die verwantschap veel minder of totaal niet. Wel hechten ze minstens even veel belang aan sterke technische resultaten en advies. Dat vraagt een andere aanpak”, legt Dirk Van Thielen uit.

Samen met Dumoulin

Binnen Proxani krijgen de vroegere ForFamers-boeren gezelschap van Dumoulin, dat al lang onderdeel uitmaakte van de Arvesta-familie. Dumoulin is naast in Vlaanderen vooral actief in Wallonië en een stuk in Noord-Frankrijk en onderscheidt zich onder andere met innovatie en duurzame concepten. Onder Proxani worden de specifieke ForFarmers- en Dumoulin-voeders geharmoniseerd tot één pakket. Die Proxani-voeders kunnen daarbij wel nog voor een stuk verschillen van de Aveve-voeders. 
Achter de schermen zullen Proxani en Aveve samenwerken. Alle productiefaciliteiten en logistiek worden gedeeld.  “Het is ook logisch dat we geen Proxani-klanten uit Limburg zullen beleveren vanuit West-Vlaanderen. De overname van de ForFarmers-activiteiten staat ons ook toe om door schaalvergroting kosten te doen zakken en competitiever in de markt te staan. ”  
 

Complementariteit

Dirk Van Thielen ziet een mooi complementariteit tussen Proxani en Aveve. “Het nieuwe Proxani staat traditioneel sterker in het westen van het land, Aveve wat sterker in het oosten. Proxani wordt een Belgisch verhaal met een sterke vertegenwoordiging in Wallonië. Aveve staat sterker in Vlaanderen.”

Passende aanpak

Met de twee merken wil Arvesta de komende jaren in marktaandeel groeien. “Onze focus blijft België. We willen dat bereiken met een perfect product, goede concepten aan een concurrentiële prijs. In vergelijking met Nederland hebben veehouders ook na deze overname nog altijd een erg ruime keuze qua veevoederleverancier. Wij hoeven niet alle Belgische veehouders als klant te hebben. Wel willen we bereiken dat alle toekomstgerichte boeren die hun keuze in veevoeders maken of opnieuw maken, ook ons overwegen. En dat mag dan Aveve zijn of Proxani. We hebben een aanpak passend voor iedereen.”
 

Proxani