Albert Heijn wil enkel nog witte eieren
Begin deze week verscheen in enkele kranten het bericht dat enkele supermarkten steeds meer witte eieren aanbieden. Albert Heijn en Lidl zetten hierop in, omdat witte eieren volgens hen duurzamer zijn dan bruine. Maar is dat wel zo? Boerenbondadviseur Dierlijke veredeling Wouter Wytynck nuanceert: “In Nederland liggen de supermarkten momenteel vol met witte eieren. Enkele retailers willen die nu ook in hun Belgische vestigingen slijten.”
Supermarkten pakken de laatste jaren graag uit met beweegredenen als dierenwelzijn, milieu en biodiversiteit om de klant te overhalen voor hen te kiezen. In de vaak bikkelharde ‘prijzenoorlog’ tussen de diverse retailers spelen deze elementen – naast de prijs – vaak een grote rol om zich te onderscheiden van de concurrenten.
Inzetten op witte eieren
Voor het eerst worden bij Albert Heijn meer witte (60%) dan bruine (40%) eieren verkocht. Volgens de Nederlandse retailer zal het ‘witte’ aandeel nog groeien. Volgens Albert Heijn is dat “een bewuste keuze, omdat de witte exemplaren beter zijn voor het milieu”. De retailer werkt daarvoor samen met leveranciers die zich houden aan bepaalde normen. Ook Lidl wil om dezelfde reden naar eigen zeggen meer witte eieren gaan verkopen. Aldi, dat alleen bruine eieren verkoopt, houdt ‘de trend’ in de gaten en ook Jumbo, dat momenteel meer bruine dan witte eieren in de schappen heeft, ziet het aandeel van witte groeien.
Goedkoper
Maar er zijn ook retailers die minder overtuigd zijn om meer witte eieren aan te bieden, zoals Delhaize. “Uit het tv-programma Factcheckers op Eén bleek dat witte eieren klimaatneutraler waren. Daarom probeerden we die te profileren”, aldus Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “Maar ze verkochten voor geen meter. Bovendien bleken de witte eischalen fragieler dan de bruine. Daarom hebben we ons witte segment weer afgebouwd.” Volgens Dekelver heeft de mindere interesse puur met gewoonte te maken. “Op zich maakt de schaal weinig verschil, want smaak en kwaliteit blijven dezelfde. Maar de Belg houdt nog altijd van bruin.” Ook bij Colruyt blijft het witte assortiment met 3% zeer beperkt.
Marketingtruc
De Belgische consument blijft, in tegenstelling tot de Nederlandse, bijna uitsluitend kiezen voor bruine eieren. Dat is onder andere ingegeven door traditie. Witte leghennen werden vroeger in batterijen gehouden voor de industrie, terwijl de leghennen die werden gehouden voor de verkoop aan de consumenten bruin waren. Verder was het ook zo dat de schaalkwaliteit van witte eieren minder goed was dan die van bruine eieren. Ondertussen zijn de witte eieren wel kwalitatiever en zijn de bruine leghennen efficiënter geworden, waardoor het milieuvoordeel van witte hennen ook kleiner wordt. Feit is dat de toename van de verkoop van witte eieren in ons land bijna uitsluitend te maken heeft met uitbreiding van de Nederlandse retailers in ons land. Zij leggen Nederlandse eieren in de rekken en doordat er steeds minder bruine leghennen worden gehouden in Nederland zijn er daar te weinig bruine eieren om te verkopen op de Belgische markt. In plaats van Belgische eieren in de rekken te leggen wil Albert Heijn dus enkel focussen op witte eieren, waar er in Nederland meer dan genoeg van zijn. De communicatie van Albert Heijn is dan ook vooral een marketingverhaal.
Het is erg te moeten vaststellen dat deze retailer, niettegenstaande er bij ons voldoende tafeleieren beschikbaar zijn, niet overschakelt naar Belgische eieren. De belangen van Albert Heijn gaan dus duidelijk voor op de behoeften van het eigen cliënteel.