gbbg

Voor een symposium over de toekomst van de landbouw in Europa heeft aan de Bijlokesite in Gent een actie plaats. Daarop is ook Vlaams minister Jo Brouns aanwezig. Hij ging uitgebreid in gesprek met tientallen boeren, die verzameld zijn aan de Bijlokesite. Hij ontmoette er onder meer Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens en Lut D'Hondt, ondervoorzitter van Boerenbond, en Dirk Audenaert van Boerenbond. Later volgen aan de Bijlokesite nog enkele toespraken.

De actie in Gent kadert in de campagne Zet de boer niet botweg aan de kant, een organisatie van Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen. Bedoeling is om meer aandacht en een daadkrachtig beleid voor onze Vlaamse boeren te bezorgen. Drie pijlers staan centraal: minder regelgeving, eerlijkere prijzen en meer rechtszekerheid.

"Ik vind het belangrijk om bij deze actie te zijn, om met de boeren te praten en niet alleen over de boeren in Brussel", zei de minister voor de start van het symposium", aldus Vlaams minister Jo Brouns.

Het ongenoegen leeft al veel langer

"Het ongenoegen dat tot de acties van de afgelopen dagen heeft geleid, leeft al veel langer", zei Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens tegen de verzamelde menigte vanop een kar met hooibalen.

Vlaamse landbouwers hebben volgens Ceyssens het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. "Nu lijken alle partijen vrienden te zijn van de boeren, maar met onze voorstellen over onder meer stikstof werd lang niets gedaan", aldus de voorzitter van de Boerenbond. Honderden tractoren blokkeerden donderdagvoormiddag de binnenring van Gent ter hoogte van de Bijloke. 

Volgens Lode Ceyssens wordt in Vlaanderen de duurzaamste melk ter wereld geproduceerd. "De prijs daarvan zou niet moeten concurreren met producten uit delen van de wereld waar minder strenge eisen gelden", meent hij. "Met betuttelende regelgeving kan de boer niet verder." De voorzitter pleitte ook voor rechtszekerheid, in het bijzonder voor de jonge boeren.

Bron: Boerenbond/Belga, foto's Ivan De Clercq en Basiel Dehasselaer.

bgb
fv
hbhb
gbbg
hnn
njjn