In 2009 keurde Europa de richtlijn 2009/128/EG goed ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden. Hierin is voorzien dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat professionele gebruikers moeten beschikken over informatie en instrumenten voor de bewaking van schadelijke organismen. In 2014 volgde dan een Besluit van de Vlaamse Regering waarin de toewijzing van de waarschuwingsdiensten aan de praktijkcentra geregeld wordt. 

IPM of geïntegreerde gewasbescherming is zorgvuldige afweging van alle beschikbare gewasbeschermingsmethoden, gevolgd door de integratie van passende maatregelen die de ontwikkeling van populaties van schadelijke organismen tegengaan, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere vormen van interventie tot economisch en ecologisch verantwoorde niveaus beperkt houden en het risico voor de gezondheid van de mens en voor het milieu tot een minimum beperken. Bij de geïntegreerde gewasbescherming ligt de nadruk op de groei van gezonde gewassen, waarbij de landbouwecosystemen zo weinig mogelijk worden verstoord en natuurlijke plaagbestrijding wordt aangemoedigd. Systemen met lage input van pesticiden zoals biologische landbouw vallen hieronder.  

Systemen die inzetten op waarnemingen en waarschuwingen maken op die manier integraal deel uit van de verschillende stappen binnen IPM. Door uw gewas regelmatig op te volgen ga je direct waarnemen waar eventuele problemen zich situeren. In een volgende stap ga je analyseren wat aanvaardbare schadedrempels zijn. Afhankelijk van teelt tot teelt is een bepaald niveau van schade aanvaardbaar, dit is de schadedrempel die je op een zeker moment moet gaan waarschuwen of je moet gaan ingrijpen. Is de populatie van de schadeverwekker kleiner dan deze drempelwaarde, dan biedt ingrijpen geen meerwaarde. Afhankelijk van de status van uw gewas en doorheen het groeiseizoen kunnen deze schadedrempels evolueren. De beslissing om te behandelen neemt u dus steeds op basis van waarnemingen en de schadedrempel, ondersteund door wetenschappelijk onderbouwde waarschuwingssystemen 

Deze waarschuwingssystemen zijn soms gratis of tegen betaling beschikbaar in Vlaanderen. Naast de Vlaamse proefcentra, die hieronder staan opgelijst, kan je ook gebruik maken van commerciële waarnemingen&waarschuwingen.