Voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik heb je een fytolicentie nodig. Welke fytolicentie je nodig hebt kan je hier terugvinden (artikel basisregelgeving fytolicentie). Eens je in het bezit bent van een fytolicentie zal je die ook moeten verlengen. De status van de verlenging kan je online raadplegen.
Hoe mijn fytolicentie behalen?
Om een fytolicentie te bekomen moet je aantonen dat je voldoende kennis hebt over gewasbescherming. Dit kan door het voorleggen van een geldig diploma of na het volgen van een cursus en slagen voor het bijhorende examen. In de overgangsperiode die liep van september 2013 tot augustus 2015 kon dit op basis van ervaring.
De meeste land- en tuinbouwopleidingen geven recht op een fytolicentie, afhankelijk van het type opleiding (richting, middelbaar of hoger onderwijs) kan je een fytolicentie P1, P2 of P3 bekomen als tijdens die opleiding de nodige vakken betreffende gewasbescherming gevolgd worden. Een diploma is maximum 6 jaar geldig voor het aanvragen van een fytolicentie. Nadien moet je de opleiding combineren met de nodige bijscholingen om een fytolicentie aan te vragen. Een vervallen fytolicentie wordt ook aanzien als een ‘oud’ geldig diploma en kan in combinatie met de nodige bijscholingen gebruikt worden om een nieuwe fytolicentie aan te vragen. Hier https://fytoweb.be/nl/fytolicentie/fytolicentie-aanvragen#geldige-diplomas vind je een overzicht van de diploma’s die in aanmerking komen.
Wie niet over een diploma beschikt zal moeten slagen voor een examen, al dan niet na het volgen van een cursus. De duur van de cursussen en de examens zijn de volgende
- P1: 16 u + schriftelijk examen
- P2: 60 u + schriftelijk en mondeling examen
- P3: 120 u + schriftelijk en mondeling examen
Informatie over de basisopleidingen kan je vinden op https://www.boerenbond.be/vorming-op-maat-van-jou-en-je-bedrijf/opleidingen-fytolicentie
Wanneer je beschikt over een geldig diploma of nadat je succesvol het examen aflegde kan je online jouw fytolicentie aanvragen op https://fytoweb.be/nl/fytolicentie/fytolicentie-aanvragen. Op die plaats vind je ook de link naar de nodige formulieren voor een schriftelijke aanvraag. Hou zeker je rijksregisternummer bij de hand want dat is essentieel voor je aanvraag als je Belg bent. Voor buitenlanders moet je werken op basis van het bisnummer of kan je enkel een schriftelijke aanvraag indienen.
Hoe de fytolicentie behouden?
Een fytolicentie heeft in België een geldigheidsduur van 6 jaar. Om de fytolicentie te verlengen zal men de nodige bijscholingen moeten volgen, als dit tijdig gebeurt zal dit voldoende zijn en wordt de fytolicentie automatisch verlengd zonder dat je daarvoor zelf stappen moet ondernemen. Wanneer je over meerdere fytolicenties beschikt telt een gevolgde opleiding mee voor de verlenging van alle geldige fytolicenties in jouw bezit.
Het aantal bijscholingen dat je moet volgen is afhankelijk van het niveau van je fytolicentie:
- P1: 3
- P2: 4
- P3: 6
- Ps: 2
- NP: 2
Wie nalaat van tijdig de nodige bijscholingen te volgen verliest zijn fytolicentie. De vervallen fytolicentie wordt wel beschouwd als een geldig diploma dat in combinatie met het nodige aantal bijscholingen recht geeft op een nieuwe fytolicentie. Die moet je wel zelf aanvragen volgens de hoger vermeldde procedure.
Binnen het kader van de wetgeving wordt ernaar gestreefd om deze bijscholing zo praktisch mogelijk te houden. De opleidingen zullen 2-3 uur duren, georganiseerd worden via een erkend vormingscentrum en moeten handelen over diverse aspecten van gewasbescherming: correct gebruik, IPM, alternatieven bestrijdingsmethodes, verminderen van risico' s, ... Alle opleidingen die daaraan voldoen, zowel cursussen, avondvergaderingen als proefveldbezoeken kunnen in aanmerkingen komen.
Let wel op: enkel de bijscholingen die je volgt tijdens de geldigheidsperiode van je fytolicentie tellen mee voor de verlenging ervan. Opleiding die je te laat volgt tellen niet mee maar komen eventueel wel in aanmerking om op basis van een vervallen fytolicentie een nieuwe fytolicentie aan te vragen. Voor wie tijdig voldoende bijscholingen volgt wordt de fytolicentie administratief verlengd vanaf 1 jaar voor de vervaldatum, bijscholingen die je in die periode volgt tellen nog niet mee voor de volgende verlenging.
Informatie over bijscholingen voor de fytolicentie die door Boerenbond georganiseerd worden kan je hier vinden.
Hoe mijn fytolicentie raadplegen?
Een leverancier van gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik moet controleren of de ontvanger van deze middelen wel beschikt over de juiste fytolicentie. Meestal gaat hij daarvoor vragen naar je fytolicentienummer en de vervaldatum van je fytolicentie. Deze kan je in je onlinedossier terugvinden. Ook het aantal bijscholingen dat je al volgde kan je op die manier controleren.
Om je fytolicentie te raadplegen kan je inloggen met je eID en pincode of itsme. Beschik je niet over een kaartlezen of werk je niet met itsme dan kan je via de website een kopie opvragen die ze toesturen via mail met alle informatie opvragen. Om een kopie aan te vragen moet je wel je rijksregisternummer bij de hand hebben. Je online dossier of de mogelijkheid om een kopie aan te vragen kan je hier terugvinden.
Bron: Boerenbond.