Professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen houden vandaag al een registers bij van de gewasbeschermingsmiddelen die zij gebruiken, met vermelding van de naam van het gebruikte gewasbeschermingsmiddel, het tijdstip en de dosis van de toepassing, alsook het gebied en het gewas waarop het gewasbeschermingsmiddel werd gebruikt, en bewaren die registers gedurende ten minste drie jaar.  

Moet dit ook digitaal?  

Op 10 maart 2023 besliste de Europese Commissie over het toekomstige kader van het verplichte gewasbeschermingsmiddelenregister. Daarbij neemt de Europese Commissie enkele overwegingen mee in haar afweging. Elektronisch gegevens bijhouden is volgens de Europese Commissie meest geschikt om een uniforme toepassing van registratieverplichting mogelijk te maken binnen de Europese Unie. Ook het verschil in aanpak tussen lidstaten wordt zo gelijk getrokken, wat zorgt voor een gelijk speelveld. Daarnaast geeft de Europese Commissie aan dat er voldoende tijd moet zijn voor professionele gebruikers om de gegevens om te zetten in elektronisch formaat.  

Inhoud van het digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister 

De Europese verordening 2023/564 legt duidelijk op wat digitaal geregistreerd moet worden:  

  • Naam gewasbeschermingsmiddel en toelatingsnummer, tijdstip toepassing (desgevallend beginuur), dosis, locatie toepassing (+ aantal ha) en het soort gewas 
  • Locatie gelinkt aan de verzamelaanvraag, andere oplossing indien niet verplicht verzamelaanvraag in te vullen 
  • Specifieke vereisten voor ruimtebehandeling (bv. begassen in loods) of teeltmateriaalbehandeling (zaaizaden) 
  • Lidstaat (gewest of federaal) stelt namen van gewassen ter beschikking (EPPO-codes) alsook de BBCH-monografie.  
  • Lidstaten kunnen meer vragen dan nodig voor de EC vraagt in 1107/2009 

Boerenbond vraagt de Belgische en Vlaamse overheid om niet verder te gaan dan wat Europa vraagt. EPPO-codes zijn computercodes ontwikkeld voor planten, ziekten en plagen uniform in Europe met erkenning buiten Europa. De BBCH-monografie geeft de ontwikkelingsstadia van de plant, ontkieming, bladontwikkeling, … vruchtontwikkeling, afsterven weer.  

Timing voor het digitaal registreren 

Het digitaal gewasbeschermingsmiddelen register moet in die mate uitwisselbaar zijn dat het vlot kan gecommuniceerd worden met de Europese Commissie.  

Iedere professionele gebruiker registreert elk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Uiterlijk binnen de 30 dagen na het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel moet het in het digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister geregistreerd zijn. Boerenbond vraagt dat België of Vlaanderen die termijn niet korter maakt. Er is een overgangsmaatregel voorzien tot 1 januari 2030 waarbij de lidstaat tot 31 januari van het jaar volgend op het jaar waarin het GBM gebruikt is,  moet het elektronisch beschikbaar zijn. Europa heeft voorzien dat loonwerkers toegang kunnen krijgen via de landbouwer of op z’n minst alle info tijdig moeten aanleveren aan de landbouwer.  

De inwerkingtreding van het digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister is Europees voorzien op 1 januari 2026 en dit voor zowel teelten in volle grond als voor beschutte teelten.  

Heeft Boerenbond dit goedgekeurd?  

In de ontwerpverordening duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (SUR) werd ook al melding gemaakt van een digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister. De elektronisch registratie van het gebruik gaat een stap te ver, iedere landbouwer heeft op vandaag al een GBM-register en dat kan te allen tijde geraadpleegd worden. Dit wordt ook gecontroleerd door de OCI’s die de controles doen op IPM.

Boerenbond vraagt geen bijkomende (digitale) registratie want de grens van wat een boer kan registreren is bereikt. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat er naast iedere landbouwer een secretaresse aan de slag gaat om alle registraties te doen… Een deel van de land- en tuinbouwers registreert al heel wat data in teeltregistratiesystemen, er dient vermeden te worden dat dezelfde data verschillende keren moeten ingegeven worden in verschillende platformen om de administratieve last te beperken. In het digitale gewasbeschermingsmiddelenregister zijn ook geen uitzonderingen voorzien voor kleine bedrijven. Bovendien gaat het werken met de EPPO en BBCH-codes echt wel veel te ver en zorgt dit voor enorme administratieve overlast.  

Bron: Boerenbond.