AgriRecover (voorheen Phytofar-Recover) werd opgericht in 1997 door de gewasbeschermingsmiddelenindustrie en organiseert sindsdien jaarlijks in het najaar de ophaling van lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen.

Om de 2 jaar, in de onpare jaren, kunnen ook NBGM, niet(meer)-bruikbare gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd worden. De voorbije jaren was er ook een uitbreiding met lege verpakkingen van biociden en meststoffen. Tijdens deze ophaling mag je enkel lege verpakkingen inleveren van bedrijven die lid zijn van Agrirecover. Die verpakkingen herken je aan het logo van agrirecover op de verpakking. De lijst van leden van agrirecover kan je ook hier consulteren.

Als je de lege verpakkingen in de juiste fracties sorteert en correct gereinigd aanbiedt in de zakken van Agrirecover dan is dit volledig gratis.

gb

Om alles bij de inzameling vlot te laten verlopen moet je je op de inzamelplaats van jouw keuze aanbieden met je barcode. De eerste maal dat je als bedrijf lege verpakkingen inlevert moet je je daarom met je BTW-nummer registeren op de website van agrirecover www.agrirecover.eu. Deze barcode blijft dezelfde zolang je BTW-nummer niet wijzigt, bij een overname of opstart van een nieuw bedrijf moet je je opnieuw registreren.

De ophalingen vinden plaats verspreid over heel België. Meestal is dit bij distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen. De ophaling gebeurt echter door erkende afvalverwerkingsbedrijven die los staan van deze bedrijven en volledig onafhankelijk werken.

Je kan dus kiezen naar welke plaats je de lege verpakkingen brengt ongeacht wie je leverancier is van producten. Jaarlijks worden de data en locaties ruim op tijd bekend gemaakt op de website en krijg je als je geregistreerd bent deze ook toegestuurd.

Correct reinigen en sorteren van lege verpakkingen

Professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen zijn verplicht om hun primaire lege verpakkingen in te leveren bij AgriRecover. Dit zijn de verpakkingen die rechtstreeks in contact komen met het product. Het is wettelijk verboden om afval van anderen te transporteren dus ben je verplicht om zelf (of een medewerker) je lege verpakkingen af te leveren. Op die manier krijg je ook onmiddellijk het attest mee dat het bewijs is van de inlevering. Vandaar dat het belangrijk is om de barcode mee te nemen en te zorgen dat deze gelinkt is aan de juiste bedrijfsgegevens.

Alleen correct gesorteerde en gereinigde lege verpakkingen kunnen gratis ingeleverd worden, is dit niet het geval dan wordt een administratieve kost van 20 euro en verwerkingskost van 15 euro per zak aangerekend. Het verwerken van een zak niet-spoelbare fractie kost nl. 6 X meer dan een zak spoelbare fractie die correct gereinigd en gedroogd is. Reinigen doe je met de fustenreiniger op je spuittoestel of door 3 x te spoelen met zuiver water. Daarna laat je de verpakkingen drogen in een lekbak of mand om deze dan als ze droog zijn in de zakken van Agrirecover te verzamelen voor de inlevering.

Dit zijn de fracties die aanvaard worden:

  • De afsluitdoppen: in een doos of zak naar keuze;
  • De gespoelde fractie (enkel met agrirecoverlogo in agrirecover zak): de spoelbare bussen die gereinigd en gedroogd zijn zonder doppen. Het is zeer belangrijk dat de bussen droog zijn, anders worden ze als niet-gespoelde fractie aanzien en moet er betaald worden;
  • De niet-gespoelde fractie (enkel met agrirecoverlogo in agrirecover zak): verpakkingen die niet kunnen gereinigd worden: papier, metaal, aluminiumfolie, verzegelingen, … Ook kartonnen dozen waarop product gemorst is of andere materialen die product bevatten mogen hierbij;
  • Kartonnen groepsverpakkingen die zuiver zijn: samengebonden met een natuurlijk koord;
  • Meststofzakken (enkel met agrirecoverlogo): per 20 zakken samengebonden met één natuurlijk koord;
  • Zaaizaadzakken (enkel met agrirecoverlogo): per 20 zakken samengebonden met één natuurlijk koord;
  • Big bags (enkel met agrirecoverlogo): per 10 samengebonden met een natuurlijk koord.
Niet bruikbare gewasbeschermingsmiddelen (NBGM)

In de volksmond noemen we dit nog vaak oude en/of vervallen producten. Jaarlijks zijn er een aantal land- en tuinbouwers die een boete en/of randvoorwaarden korting krijgen omdat er in hun spuitlokaal niet (meer) erkende gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn. Deze kan je om de 2 jaar, in de onpare jaren, gratis inleveren bij Agrirecover. In afwachting van deze ophaling mag je deze wel nog in het spuitlokaal bewaren. Producten die vervallen zijn sinds 1 januari van het huidige jaar - 2 jaar moeten wel apart staan in het spuitlokaal met de vermelding NBGM.

Voorbeelden van niet bruikbare gewasbeschermingsmiddelen zijn:

  • De erkenning is ingetrokken en/of de opgebruiktermijn is verstreken;
  • Er is onzekerheid over het product bv. etiket niet meer leesbaar;
  • De fysisch-chemische toestand is niet meer in orde (bv. na vorst) of de vervaldatum is overschreden (dit komt zelden voor);
  • Het product is technisch voorbijgestreefd;
  • De teelt waarvoor het product bestemd is komt niet meer voor in het teeltplan.

Indien je op je bedrijf resten hebt van absorberend materiaal dat gebruikt werd om gewasbeschermingsmiddelen op te ruimen nadat die bv. gemorst werden, dan mag dit ook ingeleverd worden bij de NBGM.

De inlevering van deze producten is volledig anoniem: er wordt op het attest enkel vermeld dat er NBGM zijn ingeleverd. Er worden geen namen van producten of hoeveelheden vermeld. Er is dan ook geen enkel probleem om maximaal deze mogelijkheid te benutten om deze producten in te leveren. Door het inleveren van producten die niet meer mogen gebruikt worden of waarvan je nu al weet dat je ze in de toekomst niet meer zal gebruiken loop je ook minder risico om bij controles een sanctie te krijgen voor het bezit van niet meer erkende producten.

Wanneer je in de loop van de voorbije 2 jaar een controle kreeg waarbij een waarschuwing of proces-verbaal werd opgemaakt door een controledienst (FAVV, LNE, …) dan moet je naast de producten ook deze waarschuwing of PV meenemen. De referentie van dat document zal op uw attest overgenomen worden en AgriRecover zal t.a.v. de betreffende controledienst bevestigen dat de producten effectief ingeleverd werden en zal u een kopie van dat document bezorgen.

Bron: Boerenbond.