jnnj

“Ik grijp kansen als ze zich voordoen”

Pieter Van Wilderode stapte in 2008 als vijfde generatie in het gemengd bedrijf van zijn ouders. Het Hof te Kattem is een bedrijf met akkerbouw en varkens die sinds drie jaar biologisch gehouden worden. Daarnaast startte Pieter nog een volledig biologisch akkerbouwbedrijf op.

De varkens van Pieter zitten sinds drie jaar op stro met buitenloop. Hun biologisch ruwvoeder teelt Pieter zelf. Onder andere zijn hoofdteelt aardappelen is nog gangbaar, en dat wil hij graag zo houden. Het is voor Pieter op sociaal vlak niet altijd evident om biologische landbouw te combineren met gangbare landbouw. “Mijn biologische collega’s zien mij niet graag rijden met gewasbeschermingsmiddelen, en mijn gangbare collega’s zien mij als de grootste ‘bioboer’ uit de streek.

Pieter ziet veel voordelen in het combineren van biologisch en gangbaar, maar merkt op dat er nog grote stappen moeten worden gezet om dat aantrekkelijker te maken. De wetgeving is daar volgens hem niet op afgestemd, en ook de boeren zelf moeten bereid zijn om van elkaar te leren.

Wat maakt dat jij boer wilde worden?

“Als kind wilde ik al geen enkel moment van de oogst missen. Die periode van het jaar was het allerleukst. Ik weet dat ik ooit een hele dag had uitgekeken naar het bieten rooien na de schooluren en toen de bus mij ’s avonds thuis afzette, bleek dat het veldwerk al gedaan was. Ik kon niet stoppen met wenen, vertelt mijn grootmoeder nog wel eens.

"Kinderen laten opgroeien op een boerderij, dat is het mooiste wat er is!"

Het heeft dus altijd wel gekriebeld om boer te worden, maar toch koos ik ervoor om economie te studeren. Van die keuze heb ik nog geen spijt gehad. Ik merk regelmatig dat die economische kennis van pas komt binnen dit bedrijf. Ik steek veel tijd in het berekenen van bedrijfskeuzes die ik maak, en het geeft voldoening om dan achteraf te zien dat dat werk heeft geloond.”

Was het een moeilijke beslissing deels om te schakelen naar biologisch?

“De biologische akkerbouw is onverwachts op ons pad gekomen toen een investeerder de oude historische hoeve kocht waar veel van onze gronden bij aansluiten. Die man heeft een brouwerij en wilde graag zoals oudsher granen telen op biologische wijze in de rand van Brussel, om er dan geuze van te maken. Hij is daarover komen praten en zo zijn wij een samenwerking gestart. Nu bewerken wij daar een mooie hoeveelheid grond op biologische wijze.

Op datzelfde moment waren ook onze varkensstallen aan het verouderen, waardoor we besloten te stoppen met de zeugenhouderij en onze afmest om te schakelen naar bio. Een deel van onze gronden zijn nog gangbaar en daar telen we onder andere suikerbieten, graan en aardappelen op. Dat werkt voor ons het beste. En wat goed loopt, moet je niet veranderen.”

Wat maakt jou het meest trots binnen je bedrijf?

“Bijna twee jaar geleden kocht een beenhouwer uit de buurt bij ons een varken waarvan hij het vlees wilde testen voor zijn winkel. Even later liet hij weten dat hij onder de indruk was van de kwaliteit en zo ontstond er een mooie samenwerking. We gaven het varkensvlees de naam ‘Cathem varken’, en plots hadden wij ons eigen product. Dat is iets waar ik heel fier op ben.

Ik maak nooit echt grote toekomstplannen. Vijf jaar geleden had ik niet kunnen denken dat ik mijn eigen vlees op de markt zou brengen, of dat ik de omschakeling naar bio zou maken. Ik kijk wat er op mijn pad komt, en grijp kansen als ze zich voordoen.

Waar ik nog trots op ben, is dat onze kinderen kunnen opgroeien op een boerderij. Ze beseffen het misschien zelf niet echt, maar dat is naar mijn mening één van de mooiste dingen die je een kind kan geven.”

Bron: Sanne Nuyts.

Wie?

Pieter Van Wilderode, akkerbouwer en varkenshouder, en vader van twee zoontjes.

Waarom boer?

Pieter is een boerenzoon die van kleins af mee het veld opging. Hij houdt ervan om met de seizoenen te werken.

Waarom lid?

Pieter is bestuurslid van de provinciale vakgroep Akkerbouw in Vlaams Brabant. Hij is graag op de hoogte van veranderingen in de sector en draagt graag zijn steentje bij aan een goed beleid.

Toekomstdromen?

Pieter heeft geen grootse toekomstplannen, maar hij hoopt dat er zo nu en dan nog leuke uitdagingen op zijn pad komen. Hij is heel tevreden over wat hij al uitbouwde, en hoopt zo nog lang verder te kunnen boeren.