gbbg

Wie is Guido Steegmans?

9 februari 2024

Schapenhouder Guido Steegmans en zijn vrouw Martine kochten in 1981 hun eerste schaap Wolleke, maar toen kenden ze eigenlijk nog niets van schapen houden. Over de jaren heen kwamen daar steeds meer schapen bij. Uiteindelijk groeide die hobby uit tot een professionele schapenhouderij met 110 ooien.

De ouders van Guido waren landbouwers, maar zij zagen hun zoon liever in een ander beroep. 40 jaar lang werkte Guido in de bouw, in loondienst en ook als zelfstandige. Toen zijn ouders kwamen te overlijden, kwam ook hun bedrijf leeg te staan. Guido, Martine en dochter Lissy maakten toen de beslissing om van hun hobby hun beroep te maken en op het ouderlijk bedrijf in Lummen een schapenhouderij met hoevewinkel op te starten.

De stallen werden afgebroken en alles werd opnieuw opgebouwd met het oog op de schapenhouderij. Sinds 2018 verkoopt de familie Steegmans al hun lamsvlees zelf. Daarnaast verkopen ze ook producten van andere landbouwbedrijven zoals kaas, yoghurt, wijn en confituur.

Hoe is de liefde voor schapen bij jou ontstaan?

“Mijn ouders hadden vroeger een veearts die zelf schapen hield. Hij vertelde daar vaak over, en dat deed het bij mij kriebelen om ook een schaap te kopen. Ik ging bij hem langs en kocht mijn eerste schaap dat ik Wolleke noemde. Een jaar later werd onze dochter Lissy geboren, en het was heel leuk om haar te zien spelen met Wolleke.

“Er is niets mooier dan de lammerperiode."

Toen Wolleke twee jaar was, wilden we graag lammetjes. We lieten haar bij dezelfde veearts dekken, maar het lammeren is jammer genoeg misgegaan. Daar hadden we veel verdriet van. We beslisten om een tweede schaap te kopen dat ingeschreven was in het stamboek. De lammetjes van dat schaap waren heel mooi, en de veearts zei dat we een keer moesten meedoen met een keuring. Dat hebben we gedaan en dat zijn we 35 jaar lang bijna elke zondag blijven doen. We hebben op die manier veel andere schapenhouders leren kennen en zo hebben we hier en daar nog extra schapen bijgekocht. Na een tijdje werd het een uit de hand gelopen hobby, die we nu hebben kunnen omzetten naar ons beroep. Daar zijn we heel trots op.”

Was het een uitdaging om uit het niets schapenhouder en slager te worden?

“Het schapen houden ging met vallen en opstaan. Als we bij ons eerste schaap meer kennis hadden gehad, dan was het lammetje van Wolleke misschien wel blijven leven. We zijn niet gestopt met bijleren en na een tijd rol je daar wel in. Wij zijn geen opgevers. Als we iets graag doen, dan gaan we ervoor.

Toen ons Lissy met het voorstel kwam om bij de overname van het bedrijf een hoeveslagerij op te starten, hebben we ons daar ook volledig in gesmeten. Samen met Lissy heb ik twee jaar lang in avondschool de opleiding slager-spekslager gevolgd. Daardoor kunnen we al ons lamsvlees zelf verkopen.

Het is heel aangenaam om dit samen met je gezin te kunnen doen. Wij vormen een goed team. Heel ons bedrijfsmodel is gebouwd op het werk van drie personen, dus we kunnen niemand missen. Mijn vrouw en ik zijn 65 jaar, maar we hopen Lissy nog heel lang te kunnen helpen. Uitbreiding is niet echt van toepassing, maar we zetten wel veel in op verbreding. Zo organiseren we bijvoorbeeld boerderijkampen, verjaardagsfeestjes, rondleidingen en ontbijten.”

Wat is voor jou het mooiste aan schapenhouder zijn?

“Er is voor mij niets mooier dan de lammerperiode. Dat is hét moment waar je als schapenhouder naartoe werkt. Al het andere werk op dit bedrijf is ook leuk, maar die lammetjes ter wereld zien komen blijft toch wel heel speciaal. Als je dan kan zien hoe mooi ze zijn en met hoeveel ze zijn, dan geeft dat veel voldoening. Anderzijds is dat ook de periode met de meeste stress, maar ondertussen weten we goed hoe we daarmee om moeten gaan. Wij doen er alles aan om onze schapen een mooi en gezond leven te geven, want gezonde schapen geven een gezond product.”

Bron: Sanne Nuyts.

Wie?

Guido Steegmans (65) uit Lummen, schapenhouder, man van Martine en vader van Lissy.

Waarom boer?

Guido is een boerenzoon die altijd een voorliefde had voor dieren. Samen met zijn vrouw Martine ontdekte hij in 1981 zijn liefde voor schapen.

Waarom lid?

Guido volgt de opleidingen voor de fytolicentie en dochter Lissy is lid van Ferm. Via Ferm volgt ook zij geregeld een opleiding.

Toekomstdromen?

Guido is nog lang niet van plan om te stoppen met werken. Hij is trots op het bedrijf dat hij opbouwde met zijn gezin en hoopt in de toekomst nog meer in te zetten op verbreding.