Op de eerste rij: 9 september 2021

07 sep
Elke week bespreekt voorzitter Sonja De Becker de landbouwactualiteit in ons ledenblad Boer&Tuinder.

September: Dag van de Landbouw en Werktuigendagen op de agenda

Vorige week konden jullie al lezen dat de syndicale agenda voor het nieuwe werkjaar meer dan goed gevuld is: met veel en vaak moeilijke, belangrijke dossiers op de plank die leiden tot veel onzekerheid en zorgen bij onze leden. Dossiers ook die maatschappelijk zeer gevoelig zijn en waar onze sector – dikwijls onterecht of ongenuanceerd – in het verdomhoekje geduwd wordt. Bovenop de economisch moeilijke situatie in sommige deelsectoren – ik denk dan speciaal aan de bijzonder moeilijke prijsvorming in de varkenssector – weegt de onzekerheid en dat ‘agribashen’ bijzonder zwaar op het gemoed. De mentale druk bij veel van onze gezinnen is op dit moment bijzonder hoog. De limieten zijn op heel wat plaatsen bereikt. Het beleid moet zich daar écht bewust van zijn. 

Gelukkig zijn er af en toe ook andere momenten waaraan we ons als sector kunnen optrekken en waar we voluit aan het brede publiek onze sector kunnen tonen zoals hij écht is. Waar we kunnen tonen hoe onze bedrijven werken, welke inspanningen ze doen om tegemoet te komen aan een veelheid van maatschappelijke vragen en uitdagingen en welke resultaten daarin ook bereikt worden. Momenten ook waar we de veerkracht en de innovatiekracht van onze sector kunnen tonen.

Eén van die momenten is onze Dag van de Landbouw die jaarlijks bijna 100.000 bezoekers telt. Vorig jaar moesten we onze Dag van de Landbouw noodgedwongen digitaal organiseren want door corona konden we fysiek geen bezoekers ontvangen. Maar ook dan was het bereik enorm: via digitale weg kwamen maar liefst 814.000 bezoekers een virtueel kijkje nemen op een van de deelnemende bedrijven. Dit jaar gaat Dag van de Landbouw – de 39 ste editie al – wél opnieuw fysiek door. Op zondag 19 september zetten niet minder dan 46 land- en tuinbouwbedrijven hun deuren – coronaveilig – open voor het grote publiek. Coronaveilig betekent dat je de deelnemende bedrijven maar kunt bezoeken nadat je je vooraf geregistreerd hebt via www.dagvandelandbouw.be. Voor wie de Dag van de Landbouw niet fysiek kan bijwonen is er ook dit jaar een digitaal alternatief. De Dag van de Landbouw vindt dus plaats in hybridevorm, voor elk wat wils dus … Luisteraars kunnen bovendien ook afstemmen op Radio 2 voor een blik achter de schermen van de deelnemende bedrijven. Tussen 15 en 19 september bezoekt het Radio 2-gezicht Siska Schoeters trouwens een aantal boerderijen en sierteeltbedrijven en zal ze verslag uitbrengen over de vele verhalen die ze er oogst. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om er opnieuw een geslaagde dag van te maken. Ik ben alvast benieuwd en zal zoals elk jaar het land doorkruisen van bedrijf naar bedrijf!

En daar laten we het niet bij voor september: we hebben nog een topevent in petto waar we ook graag mee pronken. Het was lang wachten of het wel zou kunnen doorgaan dit jaar, maar de kogel is door de kerk: het weekend na Dag van de Landbouw vindt de 35ste editie van de Werktuigendagen plaats in Oudenaarde. De Werktuigendagen zijn al decennialang het mekka voor iedereen die een affiniteit heeft met landbouw, moderne machines, technische innovaties en demo’s rond akkerbouw, tuinbouw en de groensector. En wie daar nog niet genoeg van kan krijgen, kan nog de oldtimertractors bewonderen. Op de Boerenbondstand zullen we mekaar na lang opnieuw in levende lijve kunnen ontmoeten en klinken op onze herwonnen vrijheid. Ook dat zal deugd doen, want het gebrek aan fysieke ontmoetingen en babbels zijn we echt wel meer dan beu. De Werktuigendagen 2021 vinden plaats met het Covid Safe Ticket. Enkel dan kan je binnen. Op deze manier kunnen we een volwaardige editie aanbieden op een voor iedereen veilige manier en hopen we nog een extra duwtje te geven aan wie nog niet gevaccineerd is om zich alsnog te laten vaccineren. Op die manier zenden we als sector ook een sterk maatschappelijk signaal uit.

De mentale druk bij veel van onze landbouwersgezinnen is op dit moment bijzonder hoog. Het beleid moet zich daarvan bewust zijn.

Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond