Op de eerste rij: 4 januari 2024

Samen voor een straf boerenjaar

De week voor kerst is op syndicaal vlak altijd een op het scherpst van de snee. Politici proberen voor de kerstvakantie nog enkele prangende dossiers tot een goed einde te brengen; een poging die we dit keer zagen gebeuren met stikstof. Even leek het erop dat men het stikstofdecreet er nog snel op een drafje zou doorduwen, inclusief alle mankementen waaruit het is opgebouwd. Geen wettelijke verankering van de emissiereducerende technieken, geen duidelijkheid over uitwisseling van stikstofruimte, woordbreuk over de nulbemesting … Het toekomstperspectief en de rechtszekerheid die in het gemaakte akkoord leken te zitten, worden in dit decreet helemaal onderuitgehaald.

Wat dit in 2024 zal geven is nog af te wachten, maar één ding is zeker: als men niet wil luisteren naar onze oplossingen, onze acties en bezwaarschriften, dan rest ons enkel de juridische weg om onze landbouw te beschermen. En hoewel we altijd eerst de kans geven aan het overleg, zijn we niet bang om rechtspraak als laatste redmiddel te gebruiken. Het stikstofdecreet werd nog niet gestemd, maar als dat gebeurt liggen onze argumenten klaar om naar het Grondwettelijk Hof te trekken. Ook in het parkendossier – waarin niet alle betrokken partijen voldoende gehoord werden en ook het advies van experten in de wind werd geslagen – stappen we naar de Raad van State en het Grondwettelijk Hof. Niet om dwars te liggen, maar wel om het beleid te verplichten te luisteren naar diegenen die zorgen voor voedsel en omgeving: onze boeren.

We gaan er samen voor, we staan als één man achter onze boeren.

Wij blijven als één man achter onze leden staan, dat was in 2023 zo en dat zal zo blijven. Samen gaan we ook verder op weg naar een toekomstvisie voor land- en tuinbouw die gedragen wordt door boer en burger en we zetten ons in voor échte oplossingen die het verschil maken. Zo zal 2024 hopelijk een jaar worden waarin onze boeren en tuinders opnieuw met veel plezier kunnen doen waarin ze wereldtop zijn: het produceren van lekker, gezond en duurzaam voedsel.

Ik wens je een uitstekende gezondheid, sterk ondernemerschap en heel veel vriendschap in dit nieuwe jaar. Samen gaan we ervoor.