Op de eerste rij: 21 maart 2024

Technologie en innovatie hebben geen geheimen voor Vlaamse land- en tuinbouw

Vorige week gaf minister-president Jan Jambon het startschot voor Flanders Technology en Innovation (FTI). Het zevendaagse festival loopt af op 21 maart en zette in verschillende Vlaamse steden de mogelijkheden van hedendaagse technologie en innovatie in de kijker. Ook Boerenbond was aanwezig op FTI in Borgloon, waar we de indrukwekkende prestaties van onze land- en tuinbouwers op het vlak van duurzaamheid en moderne technieken aan het grote publiek voorstelden. Onder andere de klimaatneutrale peren die we hier in Vlaanderen telen stonden er in de kijker. We lanceerden er ook onze nieuwe brochure ‘Het klimaat is ook ons werkveld’ die de klimaatinspanningen van de land- en tuinbouwsector bevattelijk uitlegt.

De minister-president zei op Radio 1 dat we ons vandaag in de vierde industriële revolutie bevinden en vervolgde zijn betoog door mee te geven dat hij weer optimisme in de maatschappij wil pompen en de angst voor technologische vooruitgang wil wegnemen. Ik mag hopen dat die ambitie ook geldt voor onze land- en tuinbouwsector. Meer dan waar ook ter wereld is onze land- en tuinbouw gedreven door technologie en innovatie, waardoor onze land- en tuinbouw efficiënter is én duurzamer. Daarom dat ook onze organisatie mee zijn schouders onder die innovatie zet. Wij investeren mee in diverse onderzoeksprojecten, we hebben momenteel 134 innovatieprojecten lopen én we hebben 35 experten in huis die elke dag bezig zijn met het uitrollen van nieuwe innovaties, technologieën en ondernemingstips. Kansen die onze land- en tuinbouwers met beide handen grijpen en waardoor onze Vlaamse landbouw aan de top van de wereld prijkt op het vlak van duurzame, efficiënte voedselproductie.

Technologie en innovatie zijn zonder twijfel deel van het antwoord op de uitdagingen waar onze maatschappij vandaag mee te maken heeft. Wij rekenen er dan ook op dat onze innovatieve land- en tuinbouw door de huidige en volgende regeringen voluit gesteund wordt om verder te ontwikkelen op het vlak van technologie en innovatie. Je hebt geen artificiële intelligentie nodig om te beseffen dat investeren enkel mogelijk is binnen een rechtszeker en toekomstgericht wettelijk kader.

Meer dan waar ook ter wereld is onze land- en tuinbouw gedreven door technologie en innovatie.