Op de eerste rij: 14 december 2023

11 december 2023
Land- en tuinbouw reikt de hand

Vroeger was alles eenvoudiger, ook voor onze land- of tuinbouwers. Je produceerde voedsel en dat was dat. Noeste arbeid in economisch uitdagende tijden, dat wel. Maar onze boeren konden zich hoofdzakelijk op hun bedrijf concentreren.

Dat is vandaag wel anders. De sector is veranderd. Bedrijven zijn gespecialiseerd, gediversifieerd en geëvolueerd ... En ondertussen is ook de maatschappij niet blijven stilstaan. De verwachtingen die de burger heeft ten aanzien van de boer zijn enorm geëvolueerd: productie van voedsel of planten, zorgen voor fauna en flora in de omgeving, inspanningen doen voor het klimaat, onderhoud van het landschap, communicatie, het bedrijf openstellen … 

Landbouw, natuur, industrie, wonen en andere activiteiten komen op het vlak van ruimte steeds meer in elkaars vaarwater terecht. Dat we inspanningen doen om tegemoet te komen aan elkaars noden is dus een goede zaak. Op voorwaarde dat dit in twee richtingen werkt uiteraard. De strategiecyclus die we als Boerenbond samen met onze leden op poten hebben gezet is een stap in de goede richting. We willen dat land- en tuinbouwers zelf hun toekomst kunnen uittekenen en doelstellingen bepalen, maar mét de noden van de maatschappij in hun achterhoofd. Onze bestuursleden zijn deze winter volop aan de slag om die uitdaging vast te pakken en na te denken hoe de land- en tuinbouw zal evolueren tussen nu en 2040. 

Land- en tuinbouwers doen zoveel meer dan voedsel produceren.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond

Maar ook vandaag zoeken wij toenadering tot de maatschappij en oplossingen voor natuur en klimaat. Zo reikte Boerennatuur gesteund door Boerenbond vorige week de Koperen Kievit-award uit. Een erkenning voor akkerbouwer Jos die mooie inspanningen levert rond landschap, biodiversiteit, bodem en waterbeheer. Maar ook vorige week lanceerde onze sierteeltfederatie AVBS haar brochure ‘Van pluk tot geluk’, waarin het grote publiek op een toegankelijke manier kan lezen hoe duurzaam en economisch waardevol onze sierteelt- en groenvoorzieningssector is. En dan was er nog de uitreiking van Dé Klimaatkoploper, een award die de klimaatinspanningen van melkveehouders Ginny en Kris in de kijker zet. 

Maar de ontvangers van de awards zijn niet de enige winnaars. Land- en tuinbouwers doen al enorm veel inspanningen om het klimaat en milieu te verbeteren, en daar profiteert iedereen van. Het is nu zaak om anderen te inspireren en dit verhaal ook aan het brede publiek te vertellen.