Op de eerste rij: 12 mei 2022

10 mei 2022
De kop is eraf!

Mijn eerste dagen als voorzitter van Boerenbond zitten erop. Boeiende dagen met gesprekken met leden, vergaderingen en besprekingen over onder andere PAS en stijgende energieprijzen, interessante bezoeken, radio- en kranteninterviews, een economische missie naar het VK … Dankjewel alvast voor alle wensen van geluk en succes die ik de voorbije dagen mocht ontvangen. Dat geeft energie om de belangen van onze land- en tuinbouwers verder te verdedigen. 

Anticiperen op afzetproblemen voor de nieuwe fruitoogst

Onze fruittelers voerden de afgelopen weken een geslaagde publieksactie met veelkleurige spandoeken ‘Geen bloesems zonder fruittelers: kies voor fruit van bij ons, iedereen plukt er de vruchten van’. En of het hoogdagen waren … Er was veel volk op de been in de talloze pop-upbloesembars overal in Vlaanderen.  

Begin april was het nog wel een paar nachten bibberen, al lijkt de schade door late lentenachtvorst dit jaar eerder beperkt te blijven. Toch zijn er wel heel wat zorgen in de sector. De actuele prijsvorming voor appels is ronduit dramatisch, voor de peren wordt het bang afwachten hoe de volgende oogst zijn weg naar de (internationale) markt zal vinden. Het is nu al sinds de zomer van 2014 dat de aanvoer naar de Russische afzetmarkt sputtert …

Met de problemen in Oekraïne zijn de laatste overgebleven handelsstromen met het Oostblok helemaal verstoord. Het zal dus cruciaal zijn om met de verschillende ketenspelers een strategie uit te werken, zodat we de commercialisatie van Belgische appelen en peren een noodzakelijke boost kunnen geven. Extra promotie-inspanningen kunnen aangewend worden, toegang tot nieuwe afzetmarkten moeten gerealiseerd worden. Alle betrokken ketenpartners moeten nu samenspannen om de fruitsector te wapenen om de uitdagingen op te pakken.  Aan de slag! 

Koninklijk bezoek op de Floraliën 

De afgelopen week had ik het genoegen om een aantal keer een bezoek te brengen aan de Gentse Floraliën en in het bijzonder aan de AVBS-stand.  

De aanloop naar deze Floraliën-editie was niet zonder slag of stoot, de editie van 2020 werd tot tweemaal toe uitgesteld omwille van de coronapandemie. Toch werd begin dit jaar de draad succesvol terug opgepikt en werd er in één rechte lijn naar deze editie toegewerkt. Het resultaat mag er zijn en ik wil AVBS daarvoor van harte feliciteren. Meer dan 100.000 planten en snijbloemen, 345 verschillende soorten en een samenwerking van meer dan 70 AVBS-leden, hebben met behulp van de coördinatie van het architectenteam en de medewerkers van AVBS, uiteindelijk geleid tot een prachtige samenhangende tuin van 2000 m² in de Floraliënhal.  

Ik maakte de afgelopen dagen kennis met heel wat trotse deelnemers, die met bijzonder veel voldoening hun planten zien schitteren. Dit zowel bij de opening in het bijzijn van het koninklijke paar, als voor de vele bezoekers, waaronder heel wat kennissen en professionele relaties. Ook de verhalen achter de schermen over de zorg die de planten krijgen voor hun performance op de Floraliën, getuigen van een enorme fierheid voor het vak! Dat is een prachtig voorbeeld van #Boerentrots!   

Tewerkstelling van Oekraïners 

Er is sinds maart een tijdelijk beschermingsstatuut uitgewerkt voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Vluchtelingen kunnen met hun document van tijdelijke bescherming in de gemeente waar zij verblijven een verblijfskaart A verkrijgen. Hierdoor hebben zij recht op tussenkomst bij medische kosten en ook toegang tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen werken in de land- en tuinbouw zoals andere EU-onderdanen. Oekraïners daarentegen die reeds een verblijfsstatuut of een visum ontvangen hadden in een ander EU-land kunnen die tijdelijke bescherming in ons land niet krijgen. Zij konden dan ook niet werken. Dit stelde voor een aantal bedrijven een probleem. Minister Crevits en staatssecretaris Mahdi werkten hiervoor inmiddels een oplossing uit. Waarvoor onze oprechte dank!  

Economische missie naar VK 

Begin deze week vertrok ik voor een economische missie onder leiding van prinses Astrid naar Londen. Het VK blijft ook voor vele van onze producten een belangrijk exportland. Een mooie gelegenheid dus om de kwaliteit van onze producten nog eens in de kijker te zetten, met als hoogtepunt de schenking van een tuin vol Belgische planten door prinses Astrid.  

Alle betrokken ketenpartners moeten nu samenspannen om de fruitsector te wapenen om de uitdagingen op te pakken.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond